Programi

ZA_VAN!

Udruga LET je jedina udruga u Zagrebu (s korisnicima iz Zagreba i Zagrebačke županije) koja svoj rad sa ciljanim grupama provodi vanjskim radom, a koja je s radom počela 2003. i trenutno imamo 760 intravenskih korisnika droge i 250 seksualnih radnica uključenih u program kroz neposredan kontakt.

Provedba oba projekta je počela 2003. godine uz financijsku pomoć Ministarstva zdravstva- donacija Globalnog fonda.

Osigurana su sredstva za provedbu programa do 31.07.2022. godine od strane istog ministarstva.

Projekt Programi smanjenja štete svake godine sufinancira Grad Zagreb.

Sve usluge koje pružamo korisnicima su potpuno besplatne.

Svim korisnicima jamčimo potpunu anonimnost, što je jedan od glavnih prednosti udruge LET u odnosu na javne zdravstvene i socijalne usluge (koristimo se šiframa koje korisnici dobivaju kada se uključuju u program).

Programi smanjenja štete – rad s intravenskim korisnicima droga

Glavni cilj projekta u radu sa intravenskim korisnicima droge je smanjenje zdravstvenih i socijalnih posljedica korištenja droga s naglaskom na promjeni ponašanja koje vodi sprečavanju širenja HIV-a, hepatitisa B i C kao i ostalih krvlju i spolno prenosivih bolesti.

Projekt se temelji na metodama vanjskog (outreach) rada koji ima za cilj doći u kontakt s korisnicima programa gdje se oni nalaze te se zbog specifičnih uvjeta života u Zagrebu (kvartovsko funkcioniranje života).

Organizirane su dvije mobilne jedinice za izmjenu pribora, tzv. mobilni needle exchange.

Dostavna vozila udruge LET se zaustavljaju na ukupno 11 lokacija u gradu uz mogućnost da korisnici nazovu ili pošalju poruku na mobitel: 091 7244 744 ili 091 95555549 (dežurni telefoni) te dogovore mjesto i vrijeme za dostavu pribora (program: ZAGREB- ZOVI).

U svoj rad uključujemo i osobe rizičnih ponašanja (tzv. gatekeeper – osobe koje: imaju pristup, utjecaj ili se nalaze u interakciji sa ranjivim skupinama. To su korisnici droga, bivši ovisnici, osoblje ljekarni u koje ovisnici dolaze kupovati ovisnički pribor).

Broj gatekeeper-a koji rade s nama se mijenja te ih trenutno imamo sedam. Prosječna starost gatekeepera je 33 godina. Petorica od njih su na substitucijskoj terapiji (tzv. održavanju metadonom). Vanjski radnici udruge LET su u redovitom kontaktu s gatekeeper-ima.

Veliki problem kod intravenskih korisnika droga je i navika bacanja nečistog, nesterilnog pribora u područja dostupna građanima, posebno djeci, čime se ona dovode u opasnost od zaraze od kroničnih, zaraznih bolesti poput hepatitisa B i C te HIV/AIDS-a. Zbog toga naši radnici redovito ispituju korisnike o lokacijama odbačenog pribora te isti pokupimo i zbrinemo sukladno zakonu.

Sprečavanje širenja HIV-a

Glavni cilj projekta je sprečavanje širenja spolno prenosivih bolesti i zaštita reproduktivnog zdravlja seksualnih radnica na području grada Zagreba. Projekt se također temelji na metodama vanjskog (outreach) rada koji ima za cilj doći u kontakt sa korisnicama programa gdje se one nalaze.

Dostavno vozilo se zaustavlja na 6 lokacija u gradu, 2 puta na tjedan u kasnim noćnim satima, uz mogućnost da korisnice nazovu ili pošalju poruku na mobitel te dogovore mjesto i vrijeme za dostavu preventivnog i edukativnog materijala.