Novosti

Udruga LET potpisala otvoreno pismo

Trideset i četiri hrvatske udruge osuđuju postupak lokalne vlasti u Novom Vinodolskom prema 40 građana, pripadnika Romske nacionalne manjine.

Naime, u naselju Kras kraj Novog Vinodolskog, 40 Roma od kojih je 20 djece deložirano je iz kuće u kojoj su živjeli već 50 godina. Kuća je potom srušena, a oni su ostavljeni u ovim iznadprosječno vrućim danima u nehumanim uvjetima bez krova nad glavom i osnovnih dokumenata. Iscrpljeni i bolesni, bez osnovnih životnih uvjeta, u nemogućnosti da sačuvaju dostojanstvo, smjestili su se na obližnjem nogometnom igralištu.

Gradonačelnik Tomislav Cvitković opravdava postupak Komunalnog društva činjenicom da je već pokušavao situaciju riješiti dogovorom i odgađao deložaciju no, koliko znamo, bez uspjeha u postupku pronalaženja adekvatnog smještaja za ove sugrađane.

Žalosno je da se to događa u vrijeme kad su demografski problemi postali nacionalno pitanje i kad postoji razvijena svijest da je svako dijete jednako vrijedno.

Pitamo se stoga jesu li i djeca Romi za nas jednako vrijedna i podsjećamo da ako već niste spriječili ovaj događaj zbog vlastite savjesti, humanosti i osjećaja za pravdu onda to učinite zbog zakona (Zakon o socijalnoj skrbi, čl.291, st.3) koji vas na to obvezuje.

Čin deložacije osudilo je 34 udruge sa zahtjevima da se u najkraćem mogućem roku:
Hitno osigura odgovarajući privremeni smještaj za 40 pripadnika romske nacionalne manjine u Novom Vinodloskom.

Osigura hitno donošenje smjernica i protokola za rješavanje kriznih situacija kada obitelj s maloljetnom djecom ostanu bez svog doma i nisu u mogućnosti same osigurati smještaj.

Hitno objavi cjelovite podatke o slobodnim smještajnim stambenim kapacitetima na području Primorsko-goranske županije u vlasništvu županije, a koji se mogu koristiti za socijalno stanovanje.

Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Grad Novi Vinodolski

Gradonačelnik: Tomislav Cvitković

Trg Vinodloskog zakona 1

52250 Novi Vinodloski

 

Primorsko-goranska županija

Župan: Zlatko Komadina

Adamićeva 10 

51 000 Rijeka

 

Predmet: Hitno rješavanje socijalnog stanovanja za 40 pripadnika romske nacionalne manjine iz Novog Vinodloskog

 

Poštovani gradonačelniče Cvitković, 

Poštovani župane Komadina,

 

obraćamo Vam se povodom aktualne deložacije i rušenja objekta u Novom Vinodlosku 24.06. 2022., u predjelu Krasa kada je četrdeset članova romskih obitelji koji 50 godina žive u derutnom objektu, a  koji je u vlasništvu Komunalnog trgovačkog društva ivanj d.o.o., ostala bez svog doma.

Odmah po deložaciji objekt je srušen, a na teren su izašli specijalci, vatrogasci i djelatnici Centra za socijalnu skrb. Kako pripadnici rosmkog naroda nisu imali informacije da će odmah doći i do rušenja njihovog doma, tako nisu uspjeli uzeti ni osobne stvari, a mnogi ntii dokumente.

Već 13 dana 40 pripadnika romske nacionalne manjie (od čega je 20-tero djece) iz Novog Vinodloskog “živi” na nogometnom igralištu, u blizini porušenog im doma, bez vode, hrane, odjeće, Neki od njih su teško bolesni i trenutno primaju kemoterapiju.

Djeca su bila prisutna prilikom deložacije i sve obitelji su pod velikm stresom, a neki su doživjeli ozbiljnu traumu ovakvim načinom rješavanja njihovog socijalnog stanovanja nakon što 50 godina žive, obrazuju se i rade u Novom Vinodloskom i na području Primorsko-goranske županije.

Saborski zastupniK Veljko Kajtazi povodom ovog događaja je izjavio:

“Romi iz Novog Vinodolskog izbačeni su na ulicu bez da im je osiguran alternativni smještaj iako su tu 50 godina. (…) Razočaran sam jer u pedeset godina Grad, ali ni lokalni Centar za socijalnu skrb nije pronašao adekvatno rješenje za ove obitelji te su s djecom izbačene na ulicu.”

Poštovani gradonačelniče Cvitković, 

Poštovani župane, Komadina,

Prema članku 291. St. 3 Zakona o socijalnoj skrbi Članak 291. stavak 3.) 

(3) U kriznim situacijama, kada obitelj s maloljetnom djecom ostane bez svog doma i nije u mogućnosti sama osigurati smještaj, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb dužni su osigurati im smještaj u socijalnom stanu ili na drugi način, kako bi se spriječilo odvajanje djece od odraslih članova obitelji.

Organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj – različite po svojem djelovanju, no ujedinjene u solidarnosti sa svim siromašnima, socijalno isključenima, diskriminiranima i svima kojima se krše osnovna ljudska prava – ističu zajedničke zahtjeve prema institucijama vlasti čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku:  

  • Hitno osigurati odgovarajući privremeni smještaj za 40 pripadnika romske nacionalne manjine u Novom Vinodloskom. 
  • Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za rješavanje kriznih situacija kada obitelj s maloljetnom djecom ostanu bez svog doma i nisu u mogućnosti same osigurati smještaj,  
  • Hitno objaviti cjelovite podatke o slobodnim smještajnim stambenim kapacitetima na području Primorsko-goranske županije u vlasništvu županije, a koji se mogu koristiti za socijlano stanovanje. 

 

S poštovanjem,

Popis organizacija koje podržavaju ove zahtjeve, solidarno s romskim narodom:

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”

Incijativa mladih za ljudska prava

Projekt građanskih prava Sisak

Udruga B.a.B.e.

ODRAZ – Održivi razvoj zajednice

Zaklada Slagalica

Centar za mirovne studije

Kuća ljudskih prava

Inkluzivna kuća Zvono

Informativni pravni centar

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Ambidekster klub

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET

DOCUMENTA – Centar za suočavanje s prošlošću

Forum za slobodu odgoja

Udruga žena Vukovar

Volonterski centar Zagreb

Ženska udruga IZVOR Tenja

Agencija lokalne demokracije Sisak 

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost 

Udruga Iskorak 

Skribonauti – udruga za promicanje književnosti i culture

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj

Centar za građanske inicijative Poreč

kolekTIRV │Za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

Centar za kulturne djelatnosti

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek

RODA – Roditelji u akciji

Udruga IKS

Centar za zdravo odrastanje 

O.A.Z.A.

Uduga Zelena Istra

Pariter, Rijeka

14.06.2024. 21:41

Europski izvještaj o drogama- 2024.

Snažne sintetičke tvari, nove mješavine droga i promjene obrazaca upotrebe predstavljaju sve veću prijetnju u Europi. Ovo su neki od problema koje je danas istaknuo ...
pročitaj više
08.06.2024. 17:19

Fingiranje demokracije!!!

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona! Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:45

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.   Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta ...
pročitaj više