EN
Novosti

Svjetski dan mentalnog zdravlja – Mentalno zdravlje na radnom mjestu, 10. listopada

10.10.2017. 07:51 • Novosti

 

Svjetski dan mentalnog zdravlja

 

Ove godine 10. listopada po 25. put obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje.

 

Ovogodišnja tema je Mentalno zdravlje na radnom mjestu

Radno mjesto i posao koji radimo čine velik dio našeg života te utječu i na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ističu depresiju kao jednu od vodećih uzroka bolesti i invaliditeta u svijetu. Depresija je bolest koja sa sobom često nosi manjak produktivnosti pa i nemoći za rad.

Mentalno zdravlje mnogo je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. SZO ga je definirala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Iz ove definicije jasno je vidljivo koliko dobro mentalno zdravlje utječe na posao, no ne smijemo zaboraviti kako i posao često utječe na mentalno zdravlje. Jedan od najizazovnijih problema je stres na radu. Prema podacima istraživanja koje je provela Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), stres na radu je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Europi.

Izvori stresa na radu odnosno psihosocijalni rizici mogu proizlaziti iz sadržaja i prirode posla te uvjeta u kojima se posao obavlja, ili iz obilježja radne organizacije.

Preuzeto sa: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

PODIJELI ČLANAK