Novosti

Svjetski dan hepatitisa

I ove se godine diljem svijeta 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na javnozdravstveni značaj virusnih hepatitisa, prvenstveno virusnih hepatitisa B i C, s njima povezane rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja, uključivanja u skrb i liječenja te iskazivanja podrške oboljelima.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa i kampanja posvećeni su edukaciji i informiranju o virusnim hepatitisima – akutnoj ili kroničnoj bolesti jetre koje uzrokuju virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Rasprostranjeni su po cijelom svijetu, uz različit postotak zaraženih u zemljopisnim regijama i skupinama populacije, pri čemu tipovi A, B i C čine 95 % slučajeva. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od kronične infekcije virusom hepatitisa C u svijetu boluje između 130 i 150 milijuna ljudi, od kronične infekcije virusom hepatitisa B oko 240 milijuna ljudi, a neki od oblika hepatitisa svake godine uzrokuje smrt oko 1,4 milijuna ljudi. Prema podacima epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj je oko 25 000 osoba zaraženo virusom hepatitisa B, a oko 40 000 osoba virusom hepatitisa C. Posljednjih se godina u našoj zemlji bilježi dvjestotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa C te podjednak broj prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa B.

Slogan ovogodišnje globalne kampanje u povodu Svjetskog dana hepatitisa jest “Informiraj se o hepatitisima – djeluj sada” (eng. Know hepatitis – act now). Ove su godine aktivnosti u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima 2016–2021. koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje i sljedeće globalne ciljeve, koje bi valjalo ostvariti do 2020. godine: smanjenje broja novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 %, smanjenje smrtnosti za 10 %, povećanje postotka dijagnosticiranih slučajeva kroničnog hepatitisa s trenutačnih 5 % na 30 % te značajno unaprjeđenje prevencije i liječenja oboljelih od hepatitisa.

Aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa provode se i diljem Hrvatske u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva. Slogan i ključne poruke ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije osnovne su smjernice i nacionalne javnozdravstvene edukativne kampanje “Stop hepatitis B i C”, čiji je nositelj Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), a suorganizatori Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, te partneri Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Hrvatski crveni križ i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” 28. srpnja održan je stručni simpozij posvećen virusnim hepatitisima, na kojem je Tatjana Nemeth Blažić, dr.med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održala predavanje o epidemiologiji virusnih hepatitisa u Hrvatskoj. Simpozij je obradio sve aktualne teme iz područja virusnih hepatitisa, od epidemiologije i terapije novim antivirusnim lijekovima u Hrvatskoj do motivacije, edukacije i kvalitete života oboljelih. Istaknutu ulogu ove godine su imale udruge oboljelih pa je Simpozij otvoren predstavom “Lucijina priča” koja govori o rizicima i problemu mladih ljudi zaraženih hepatitisom C. Suorganizatori ovogodišnjeg Simpozija su Referentni centar Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), European Liver Patients Association (ELPA), Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa (HEPATOS) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

Podizanje svjesnosti o problemu virusnih hepatitisa počelo se obilježavati 2004. godine , a međunarodno objedinjeni dan borbe protiv virusnih hepatitisa od 2008. godine na inicijativu Svjetskog saveza za hepatitis (World Hepatitis Alliance) i udruga pacijenata. Svjetska zdravstvena organizacija je 2010. godine Svjetski dan hepatitisa uvrstila među osam globalnih javnozdravstvenih kampanji i jedan od četiri svjetska dana posvećena pojedinačnoj zaraznoj bolesti. Od tada se  obilježava 28. srpnja, na datum rođenja prof. Blumberga, američkog liječnika i znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i kasnije razvoj dijagnostičkih testova i cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svjetski dan hepatitisa – stop hepatitisu B i C http://javno-zdravlje.hr/stop-hepatitisu-b-i-c/

Preuzeto sa www.hzjz.hr 

23.05.2024. 17:22

‘Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more! Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, no ...
pročitaj više
14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više