EN
Novosti

Savjetovalište za bivše zatvorenike

06.03.2020. 10:19 • Novosti

I zatvorenici su nečiji roditelji. To je činjenica koju ne bismo smjeli zanemariti, kaže Iva Jovović, voditeljica projekta Novi početak. Projekt je to koji želi stvoriti uvjete za što lakši povratak i uključivanje bivših osuđenika u društvo, a provodi ga Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku. Savjetovalište za bivše zatvorenike jedna je od usluga koje u sklopu projekta nude, a poseban naglasak je na osnaživanju roditeljskih vještina i
obiteljskih odnosa.

Udruga LET nudi savjetovanje o roditeljskim vještinama i provodi stručne radionice o njihovom unapređenju. Tu bivši zatvorenici imaju priliku osvijestiti svoje postupke i poboljšati komunikaciju te kvalitetu odnosa s djecom i supružnikom. U Društvu za socijalnu podršku bivši osuđenici mogu dobiti savjete o koracima koje trebaju poduzeti po izlasku iz zatvora.

Stabilni obiteljski odnosi motiviraju bivše zatvorenike da se drže podalje od iskušenja ponavljanja kaznenog djela. Ukoliko su osuđenici roditelji, njihovo izdržavanje zatvorske kazne traumatična je epizoda u životu djeteta. Važno je da korisnici imaju priliku otvoreno govoriti o svojim iskustvima, bez osuđivanja’, pojašnjava Jovović.

Da reintegracija počinitelja kaznenih djela u društvo nije laka pokazuju brojke – čak 42 posto zatvorenika su recidivisti. Za sve oblike savjetovanja korisnici se mogu obratiti na adrese udruga: let@udruga-let.hr; podrska@drustvo-podrska.hr.

 

Projekt „Novi početak“ su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja“. 

Vrijednost projekta: 1.197.216,87 kuna.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge LET.

 

 

PODIJELI ČLANAK