Novosti

Održana online studijska putovanja

Održana su online studijska putovanja u sklopu projekta #novi_pocetak. Stručnjaci iz pravosuđa, socijalne skrbi i predstavnici udruga sudjelovali su na online sastancima te se upoznali sa zatvorskim i probacijskim sustavima u Nizozemskoj i Portugalu.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti otputovati zamolili predstavnike zatvorskih sustava da nam se obrate online u zajedničkoj radionici.

Sudionici su se upoznali s načinom funkcioniranja sustava u ove dvije države, saznali smo što je to kuća na pola puta i kako funkcionira u Nizozemskoj.

Probacijska služba u Nizozemskoj djeluje već 200 godina i svakako imaju puno više iskustva od Hrvatske, gdje je to još relativno nova služba.

Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku i uživo se naći, jer ovo učenje dobre prakse iz drugih država nam pomaže da i sami razvijamo svoj daljnji rad u postpenalnom prihvatu.

Portugal ima 51 zatvor različitih vrsta: 15 kaznionica (“središnji zatvori”, obično veći) za zatvorenike osuđene na izdržavanje kazne dulje od 6 mjeseci; 31 kaznionica („regionalni zatvori“) za zatvorenike osuđene na izdržavanje kazne kraće od 6 mjeseci; i pet kaznionica („posebni zatvori“) za zatvorenike kojima je potrebna posebna pažnja, poput žena, mladih, policajaca i bolesnika (bolnica).

Što se tiče zakonodavstva, Zakon o izvršenju kazni i mjera lišavanja slobode (Código da Execução de Penas e Medidas Privativas da Liberdade, odobren Uredbom-Zakonom 115/2009, 12. listopada), zajedno s Općom uredbom zatvorskih ustanova (Regulamento Geral dos Estabelecimentos Prisionais, odobreni Uredbom-zakonom 51/2011, 11. travnja), najvažniji su zakonski akti za razumijevanje načina na koji sustav funkcionira.

Projekt „Novi početak” sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu u iznosu od 1.017.634,34 kn.
Projekt sufinancira i Vladin ured za udruge.

#novi_pocetak

Kontakt osoba: iva.jovovic@udruga-let.hr

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge LET.

20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više