Novosti

Međunarodni dan ljudskih prava

Na današnji dan, 10. 12. 2023., obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca svake godine, kao obljetnica potpisivanja Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 10. prosinca 1948. godine.

Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima najprevođeniji je dokument na svijetu i prvi pravni dokument koji definira slobode i prava ljudi kao vrijednosti koje treba štititi kako bi svakoj osobi bilo omogućeno da svoj život živi slobodno, ravnopravno i s dostojanstvom.

Iako nije pravno obvezujuća, zaštita osobnih prava i sloboda navedenih u Deklaraciji zaživjela je kroz brojne nacionalne ustave i domaće pravne okvire.

Ljudska prava su univerzalna, nedjeljiva i međuovisna, sva su jednako važna i pripadaju svim ljudima, neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeroispovijesti, političkom ili drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom podrijetlu, imovini, rođenju ili drugom statusu.

Obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava podsjeća se na vrijeme u kojem su ljudska prava nastala, slavi postignuti napredak i ističe potreba stalnog ulaganja napora u podizanje svijesti i zalaganje za zaštitu ljudskih prava.

20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više