EN
Novosti

ZOOM konferencija 26.11.2020.

21.11.2020. 23:03 • Novosti

Udruga LET organizira konferenciju “Unaprijeđenje programa smanjenja štete u Hrvatskoj” preko ZOOM aplikacije, 26.11.2020 godine od 10-12 sati i 14-16 sati.

Tema konferencije su sobe za injektiranje.

Mreža udruga Benefit i LET organiziraju navedenu konferenciju i provode projekt uz financijsku podršku EHRA i Robert Carr Zaklade.
Glavna tema su sobe za injektiranje: analiza stanja uključujući i legislative, procjena potreba korisnika i organizacija.
Dva strana predavača će pričati o iskustvima u Europi uz domaće predavače.
Link za ZOOM:

Sobe za injektiranje

Soba za injektiranje (eng. „Injecting room“) je prostor u kojem ovisnici mogu injicirati nedopuštene supstance pod nadzorom. Glavni cilj je smanjenje šteta povezanih s intravenoznim konzumiranjem droga putem osiguravanja prostora u kojem se omogućava injektiranje droga pod nadzorom s ciljem smanjenja širenja zaraznih bolesti.

U sobama za injektiranje osigurava se sterilan pribor za injektiranje droga, pružaju informacije o drogama, osnovna zdravstvena skrb, te preporuke o liječenju i tretmanu, a u istima je osiguran pristup medicinskog osoblja. Ponegdje se u navedenim prostorima pružaju usluge savjetovanja, higijenske ili druge usluge (topli obrok ili napitak) za osiromašene pojedince. Većina programa zabranjuje preprodaju droga, a pristup ovim prostorima ne uvjetuje identifikaciju korisnika. Uglavnom se radi o „jednosmjernim“ prostorima koji imaju diskretan ulaz i izlaz odvojen od ulaza, te su opremljeni priborom za reanimaciju u hitnim slučajevima i koševima za dispoziciju otpada. Kao ciljevi za uvođenje soba za injektiranje navode se: osiguranje okruženje za sigurniju uporabu droga, unaprijeđenje zdravstvenog statusa ciljane skupine te povećanje javnog reda. Smatra se da sobe za injiciranje donose korist na određenim aspektima individualnog i javnog zdravlja te društvenog reda bez uzrokovanja ozbiljnih rizika. Kako bi se navedeno  postiglo, nužna je adekvatna pokrivenost, kao i politička podrška i konsenzus između ključnim dionicima. Očekivanja prema sobama za injiciranje trebaju biti realna. Međutim, smatra se da su to učinkovite intervencije javnog zdravstva osiguravajući „sigurnije okruženje“ za smanjenje rizika svojstvenih javnom korištenju droga; pri čemu se unaprijeđuje individualno zdravstveno obrazovanje koji djeluje na promjenu ponašanja među najugroženijim populacijama. Takvi prostori pružaju prednosti povećavajući broj korisnika droga kojima je omogućen pristup do zdravstvenih i socijalnih usluga, te u smanjenju javne zlouporabe  droga.

U Republici Hrvatskoj ne djeluju zasada programi smanjenja šteta koji predviđaju sobe za injektiranje.

PODIJELI ČLANAK