Novosti

Zbog neodgovornih roditelja država troši milijune na privremeno uzdržavanje djece

Novi Zakon o privremenom uzdržavanju želi prisiliti neodgovorne roditelje, uglavnom očeve, da ispune obvezu plaćanja alimentacije, što je dosad umjesto njih radila država koja je godišnje trošila 29 milijuna kuna kako bi ispoštovala institut zaštite djetetovog zakonskog prava na uzdržavanje.

Taj je zakon prvi zasebni propis koji uređuje pitanje privremenog uzdržavanja djece, kada umjesto roditelja to čini država, a na snagu će stupiti 1. rujna. Po podacima Ministarstva socijalne politike i mladih, pravo na privremeno uzdržavanje koristi 3698 djece, za što se godišnje iz državnog proračuna izdvaja 29 milijuna kuna, a iznos privremenog uzdržavanja dosiže polovicu minimalnog iznosa alimentacije, ovisno o djetetovoj dobi. Tako privremeno uzdržavanje za djecu do šest godina iznosi 464 kune, od 7 do 12 godina 552 kune, a od 13 do 18 godina 606 kuna.

Neodgovorni roditelji manipuliraju Obiteljskim zakonom

Privremeno uzdržavanje do sada je bilo uređeno s nekoliko članaka Obiteljskog zakona, koji će biti zamijenjen novim Obiteljskim zakonom također od 1. rujna. U Ministarstvu ističu da su u važećem Obiteljskom zakonu odredbe o privremenom uzdržavanju bile nedorečene što je neodgovornim roditeljima poslužilo za razne manipulacije i neplaćanje alimentacije.

Primjerice, neki su uplaćivali samo dio iznosa, mogla je to biti i jedna kuna, čime su svojem djetetu uskratili pravo na privremeno uzdržavanje, odnosno na novac iz proračuna. Nakon takvih djelomičnih uplata dijete je bilo primorano ponovno čekati zakonski protok vremena da ponovno zatraži privremeno uzdržavanje.Novi zakon takve manipulacije sprječava jer se privremeno uzdržavanje priznaje i kod djelomičnog plaćanja uzdržavanja.

Također se skraćuje rok koji mora proteći od donošenja pravomoćne presude o uzdržavanju do podnošenja zahtjeva za privremenim uzdržavanjem sa sedam na tri mjeseca, uz obvezno pokretanje ovršnog postupka.

Ovršna isprava umjesto sudskih postupaka

Po važećem Obiteljskom zakonu, nakon što je centar za socijalnu skrb isplatio privremeno uzdržavanje Državno odvjetništvo bilo je dužno pokrenuti sudski postupak protiv roditelja kako bi vratio isplaćena sredstava. Ti su postupci spori i dugotrajni, a tek kada presuda postane pravomoćna država u ovršnom postupku naplaćuje tu svotu od imovine obveznika. Umjesto dugotrajnih sudskih postupaka, po novom će zakonu centar svakih godinu dana donijeti rješenje kojim nalaže obvezniku uzdržavanja da vrati državi sredstva koja su isplaćena temeljem privremenog uzdržavanja za njegovo dijete.

To će rješenje biti ovršna isprava temeljem koje će nadležno Državno odvjetništvo voditi ovršni postupak za naplatu sredstava. U Udruzi za unapređenje kvalitete življenja LET, koja okuplja i samohrane roditelje, ističu da podržavaju skraćivanje roka neplaćanja alimentacije na tri mjeseca, ali napominju da je riječ o vrlo niskim iznosima od 464 do 606 kuna mjesečno po djetetu.

Bitno je saznati koliko je novca naplaćeno od neodgovornih roditelja. Imamo osjećaj da državna tijela nisu revna u toj naplati, zato smo tražili osnivanje Fonda za alimentaciju, koji bi omogućio da se točno vidi koliko je djeci isplaćeno za privremeno uzdržavanje, a koliko je onda država naplatila od obveznika, kažu u udruzi. Za svaki slučaj privremenog uzdržavanja Državno odvjetništvo je dužno pokrenuti postupak naplate (glavnica plus kamate), jer je neplaćanje uzdržavanja kazneno djelo, podsjeća udruga.

Bake i djedovi su dužni uzdržavati unuke

Po novom zakonu, morat će se uzeti u obzir uzdržavanje koje dijete prima od bake i djeda. Po hrvatskom obiteljskom-pravnom uređenju, naime, proizlazi da su baka i djed po roditelju koji ne plaća alimentaciju dužni uzdržavati svoje unuče. Iako to u praksi nikada nije zaživjelo, novi zakon propisuje da prilikom ostvarivanja privremenog uzdržavanja treba učiniti vjerojatnim da baka i djed po roditelju koji ne plaća uzdržavanje ne doprinose djetetovu uzdržavanju, barem u visini iznosa privremenog uzdržavanja.

To znači da majka koja živi s djetetom i koja se o njemu brine neće nakon djetetova oca morati tužiti i baku i djeda zato što ne plaćaju alimentaciju za svoje unuče. Ako baka i djed preuzmu plaćanje alimentacije, država u tom slučaju neće odobriti privremeno uzdržavanje djeteta. Država, dakle, plaćanjem privremenog uzdržavanja nadomješta obvezu roditelja na plaćanje uzdržavanja samo ako to u međuvremenu već nisu učinili baka i djed.

Ta je obveza unesena u zakon zbog nekih roditelja koji su, da izbjegnu plaćanje uzdržavanja, svoju imovinu prenosili na vlastite roditelje, tj. bake i djedove. Postoje sudske presude po kojima su bake i djedovi bili dužni uzdržavati unuke, ali bilo je i slučajeva da su se neki od njih javljali udruzi nakon što su shvatili da ih je prevario rođeni sin ili kćer.

Utvrđuje se nadzor nad provedbom zakona

Novim se zakonom prvi puta definira i nadzor nad njegovom provedbom, vođenje očevidnika svih rješenja o priznanju prava na privremeno uzdržavanje, obveza usklađivanja iznosa privremenoga uzdržavanja u slučaju promjene osnovice za njegovo određivanje, naknada štete te prekršajne odredbe u slučaju nepoštivanja zakona.

Odredbe o obvezi centara za socijalnu skrb da pokrenu kazneni postupak protiv roditelja koji ne plaća uzdržavanje sukladno pravomoćnoj presudi ostale su sastavnim dijelom novog Obiteljskog zakona.

Po novom zakonu pravo na privremeno uzdržavanje imat će i dijete koje s obveznikom uzdržavanja živi u istom kućanstvu, a radi zaštite interesa djeteta definirano je da ostvarivanje tražbine ima prednost u naplati pred svim ostalim tražbinama koje se ostvaruju na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima.

 

Preuzeto sa Indexa

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više