Novosti

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

povodom javne rasprave o prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Zagreb, 23.03.2023.- Udruga LET uputila je kroz sustav E-savjetovanja komentare na prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET smatra da je ovo prilika da se pojmovi „prostitucija“ i „prostitutke“ u navedenom Zakonu zamijene sa pojmovima „seksualni rad“ odnosno „seksualne radnice/ci“. Pojam „prostitucija“ je vrijednosno prihvaćen kao negativan i upućuje na stigmatizaciju osoba koje se bave sa seksualnim radom. Sa druge pak strane pojam „seksualni rad“ koji se koristi od 1999. predstavlja vrijednosno neutralni pojam koji ne povećava stigmatizaciju osoba koje se sa njim bave. Sam pojam se u Republici Hrvatskoj koristi od 2004. godine kada je grupa stručnjaka izradila „Pojmovnik vezan uz HIV/AIDS“, a  Iva Jovović ispred udruge LET aktivno je sudjelovala u javnoj raspravi i izradi istog. Pojam seksualni rad je kreirala Carol Leigh, aktivistkinja i sama seksualna radnica te se koristi u stručnim dokumentima i publikacijama izdanim od strane međunarodnih organizacija poput različitih UN-ovih programa.

Nadalje, udruga LET zagovara u svom radu dekriminalizaciju seksualnog rada te je ovo prilika da se kazne za bavljenje seksualnim radom izuzmu iz samog Zakona.

„Osoba koja je punoljetna, ima punu poslovnu sposobnost i na nikakav način nije prisiljena da se bavi seksualnim radom ne bi trebala biti kažnjena za isto.“, izjavila je Iva Jovović, Izvršna direktorica. Nadalje, „Svaka prisila, agresija te seksualno iskorištavanje osobe protivno njenoj volji treba i već je sankcionirano odredbama Kaznenog zakona.“ „Dakle, osobe se mogu baviti seksualnim radom u potpunosti svojom voljom i odabirom.“

Najčešći razlog bavljenja seksualnim radom je zarada novca kako bi se izašlo iz začaranog kruga siromaštva.

„Značajno povećanje kazni ako zakonodavac ipak zadrži stav o kriminalizaciji seksualnog rada u Hrvatskoj, ne bi se smjelo desiti. Osobe koje se bave seksualnim radom neće imati drugog izbora osim primanja većeg broja klijenata kako bi zaradile sredstva za podmirenje tih kazni. To je sasvim suprotno pretpostavkama koje je u svojem obrazloženju naveo MUP: oni smatraju da će povećane kazne odvratiti osobe od bavljenja seksualnim radom.“, obrazlažu u udruzi LET.

Na kraju, promjene navedenog Zakona nikako ne bi smjele uvesti kriminalizaciju klijenata odnosno tzv. nordijski/švedski model. Iskustva u provedbi tog modela pokazala su da ne dolazi do smanjenja potražnje za seksualnim radom već svu moć daje u ruke klijenata koje onda seksualne radnice čine još više ranjivim: klijenti ih prisiljavaju na vrstu seksualnog odnosa na koje seksualne radnice prvenstveno ne bi pristale, traže skrivena mjesta za obavljanje seksualnog rada na kojima su radnice i radnici izloženi nasilju, agresiji, potkradanju i neplaćanju seksualnih usluga.Hrvatska bi u tom slučaju bila jedina država na svijetu koja istovremeno kriminalizira i seksualne radnice/ke i njihove klijente.

Udruga LET kontinuirano provodi od 2003. programe i aktivnosti namijenjene seksualnim radnicama/cima.

Aktivnosti uključuju podjelu kondoma i lubrikanata kroz provođenje vanjskog rada, upućivanje na testiranje na HIV, HBV i druge spolno prenosive bolesti te povezivanje seksualnih radnica/ka sa zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim sustavima.

LET je proveo niz istraživanja među seksualnim radnicima, njihovim klijentima, ali i općoj populaciji o stavovima vezanim uz dekriminalizaciju seksualnog rada. Udruga je izdala „Priručnik za vanjske radnike koji rade sa seksualnim radnicama/cima i njihovim klijentima“ te zagovara donošenje kvalitetnih javnih politika na ovom području. LET je pridruženi član mreže udruga pod nazivom European Sex Work Alliance (ESWA).

 

Kontakt: Iva Jovović, dipl.soc.rad.

let@udruga-let.hr

URL: www.udruga-let.hr

 

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više