Novosti

Udruga LET pomaže građanima!

Udruga LET, od početka svog rada u siječnju 2004. godine, provodi Programe smanjenja štete čiji je cilj vanjskim radom (outreach) doći do korisnika droga u mjestima gdje žive i okupljaju se te im pružiti informacije o spolno i krvlju zaraznim bolestima – prije svega hepatitisu B i C te HIV/AIDS-u.
Osim pružanja informacija i savjetovanja o mjestima gdje se korisnici mogu testirati na HIV/AIDS, hepatitis B i C (sustavom kupona ili vauchera se do rujna testiralo 108 osoba koje su upućene preko udruge LET), korisnike savjetujemo na liječenje u bolničke institucije i terapijske zajednice ili kroz programe udruga.
Udruga LET trenutno u programu ima 222 intravenska korisnika droga i 80 seksualnih radnica.
Intravenskim korisnicima droga zamjenjujemo prljav i potencijalno opasan pribor (šprice i igle) za novi te tako smanjujemo mogućnost zaraze zdravih osoba obitelji ovisnika ili članova zajednice i prijenos bolesti među samom ovisničkom populacijom.
Tako smo samo u rujnu 2005. godine od korisnika droga prikupili 2656 komada šprica i igala u nekoliko područja grada (Dubrava, Travno, Folnegovićevo naselje/Borovje, Sopot, Špansko/Prečko, Savica-Trnje).
Redovito provodimo i čišćenja okoliša od odbačenog ovisničkog pribora. U rujnu 2005. godine smo sa tri lokacije pokupili oko 200 komada odbačenog pribora (Dugave, Siget, Voltino naselje). U srpnju u Prečkom i na Pešćenici smo pokupili oko 70 komada odbačenog pribora, a u lipnju u Sigetu, Borovju i Gajnicama oko 200 komada.
Informacije o lokacijama sa odbačenim ovisničkim priborom dobili smo od korisnika naših programa.

Molimo sve građane koji imaju informacije o odbačenom ovisničkom priboru da nam se jave na mobitel: 091/7244-744. Detalje o Programima smanjenja štete, ali i drugim aktivnostima udruge LET možete pronaći na www.udruga-let.hr.

Izvršna direktorica
Iva Jovović, dipl. soc. radnik

Informacije:
Nedjeljko Marković, projektni koordinator
Mobitel: 098/175-93-90
E-pošta: nedjeljko.markovic@udruga-let.hr

20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više