Novosti

Udruga LET na konferenciji socijalnih radnika

XII. KONFERENCIJA SOCIJALNIH RADNIKA
˝UMIJEĆE, ZNANOST, ETIKA I ESTETIKA SOCIJALNOG RADA˝
22 – 24.05.2023.,

Hotel WELL, TERME TUHELJ

Cilj ove konferencije jest ukazati na sve snage socijalnog rada i njegove temeljne dimenzije. Na taj način želimo u fokus staviti profesiju i sve socijalne radnike i druge stručnjake bliske socijalnom radu koji svakodnevno jačaju profesiju u njenoj praksi ili umijeću, znanosti, etici i
estetici, neovisno o tomu kakve su okolnosti u sustavima u kojima socijalni radnici djeluju ili široj društvenoj zajednici.

Upravo će te četiri dimenzije: umijeće, znanost, etika i estetika
socijalnog rada, biti glavne teme Konferencije.

Iva Jovović na konferenciji predstavlja rad udruge LET:

Iva Jovovic- 4 komponente

 

Sažetak rada:

ČETIRI DIMENZIJE SOCIJALNOG RADA U RADU SOCIJALNOG RADNIKA U
NEVLADINOM SEKTORU

U svom radu, socijalni radnici koji su većinom članovi udruge, ali i zaposlenici kreću s idejom provođenja inovativnih rješenja za određene probleme u društvu: tako je LET prvi pokrenuo
aktivnosti namijenjene jednoroditeljskim obiteljima, davne 2004.

Pokrenuto je psihosocijalno i pravno savjetovanje, napravljen web portal i proveden cijeli niz radionica i grupa podrške.
U svom radu, LET aktivno traži vanjske suradnike i traži nezavisnu evaluaciju svojih programa:
bilo tijekom provedbe ili po samom završetku.

Profesionalnost je temelj rada u udruzi te je udruga potpisnica nekoliko Kodeksa dobrog ponašanja (na međunarodnom nivou) kako bi se osigurala kvaliteta rada i zaštitila privatnost korisnika.

Socijalni radnici zaposleni u udruzi su članovi strukovnih udruga i nadležne komore.

Kada govorimo o dimenziji znanosti, udruga LET kontinuirano provodi istraživanja iz svog područja rada: npr. Kvaliteta života jednoroditeljskih obitelji, Mladi i korištenja Interneta itd.

U nekim slučajevima, zaposlenici udruge LET provode istraživanja čiji su voditelji zaposlenici akademskih institucija, ali nemaju direktan pristup do korisničke populacije.

U svom radu, zaposlenici udruge se susreću i s etičkim pitanjima i dilemama. Jedno od najčešćih je kako zaštiti privatnost korisnika i povjerenje koje su stekli u udrugu LET i njene zaposlenike,
a predstavnici medija kontinuirano vrše pritisak na udrugu kako bi netko od korisnika pričao u javnosti o svojim problemima.

Udruga je osnovala Etičko povjerenstvo i svako istraživanje koje se provodi treba dobiti odobrenje od istog.

Estetika kao četvrta dimenzija socijalnog rada očituje se u odnosu između korisnika i zaposlenika udruge.

Nerijetko zaposlenici udruge LET ne dobiju povratnu informaciju od korisnika (da li im je savjetovanje pomoglo ili pravni savjet bio adekvatan) i to zna dovesti do zamora pa čak i sagorijevanja zaposlenika.

To je onaj ružni dio rada.

Ljepota socijalnog rada u nevladinom sektoru je da se radi direktno sa korisnicima, oblikuju se programi i aktivnosti prema njihovim potrebama te je reakcija nevladinog sektora uvijek brža od one koje dolazi iz formalnog sustava socijalne skrbi.

Drugi aspekt ljepote je mogućnost oblikovanja novih ideja i projekata, razvijanje kreativnosti u radu i konstantno stjecanje novih vještina, razvijanje inovativnih modela i pružanje pomoći direktnim korisnicima.

Svaki radni dan je nov, uzbudljiv i ne zna šta donosi u radu socijalnog radnika u nevladinom sektoru!

Ključne riječi: socijalni rad, četiri dimenzije, nevladin sektor, aktivnosti, projekti

 

 

 

 

23.05.2024. 17:22

‘Mame, morate odmoriti!’: Narančasta ribica vašu djecu ovog ljeta vodi na more! Zvuči kao avantura na koju se spremaju likovi nekog crtića Walta Disneya, no ...
pročitaj više
14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više