EN
Novosti

Tjedan borbe protiv tuberkuloze

16.09.2020. 09:36 • Uncategorized

Tjedan borbe protiv tuberkuloze se obilježava od 14. do 21. rujna – riječ je o zajedničkoj akciji svih društava Hrvatskog Crvenog križa čime se želi podsjetiti sve stanovnike, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprječavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze kao zarazne bolesti.

Unatoč svim poduzetim mjerama u svijetu je u 2018. godini od tuberkuloze umrlo 1,5 milijuna ljudi, a 10 milijuna osoba je oboljelo. Tuberkuloza je i deveti od 10 vodećih uzroka smrti svih (zaraznih i nezaraznih) bolesti i vodeća zarazna bolest od koje se najviše umire u svijetu.
Udruga LET je partner u Stop TB partnershipu. Partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze djeluje od 2001., a misija je služiti svakoj osobi koja je ranjiva na tuberkulozu te osigurati da visokokvalitetna dijagnostika, liječenje i skrb budu dostupni svima kojima je to potrebno. Ukupno je preko 1700 partnera, koji se kolektivnim snagama bore protiv tuberkuloze u više od 100 država. Među njima su međunarodne i tehničke organizacije, vladini programi, agencije za istraživanje, zaklade, civilno društvoViše informacija o radu partnerstva možete pronaći na web stranici http://www.stoptb.org/.

Podsjećamo i na intervju u emisiji Ključ zdravlja kojega je dala Iva Jovović povodom Svjetskog dana tuberkuloze.

PODIJELI ČLANAK