Novosti

Tinejdžeri – kakve nam ovisnosti prijete

Slikovni rezultat za teens addiction

Pubertet je vrijeme kada nam svima hormoni luduju, mijenjaju se raspoloženja, česte su depresije i psihički slomovi zbog pretjeranog stresa. Sve to dovodi nas do potrebe za nečime što će nas smiriti i dati nam zadovoljstvo te nas oraspoložiti. Tako postajemo ovisni o svojim lijekovima protiv stresa i zbog toga nam prijete mnoge ovisnosti.

Droge, alkohol, cigarete, moderna tehnologija… Sve to nas privlači kada smo u tim godinama, posebice ako naši prijatelji to koriste i nagovaraju nas da i mi probamo. Ovisnost o modernoj tehnologiji nije toliko opasna za zdravlje koliko su alkohol, droge i cigarete.  Mnogi od nas jako su znatiželjni saznati zašto nam roditelji to zabranjuju ili štoviše koriste, zašto to naše prijatelje toliko opušta i puno se više zabavljaju od nas koji smo konstantno pod stresom.  To ih opušta jer utječe na naš mozak i živce koji se još uvijek nisu u potpunosti razvili. Često nam pomuti razum i uopće ne znamo što radimo. Kada se na primjer netko napije, počinje povraćati, onesvijesti se ili radi gluposti poput sjedanja u auto i vožnje. Tako dolazi do nesreća s velikim posljedicama. Pušenje ponajviše šteti plućima i ponekad zna biti teško disati. Droge su najgore od svih opojnih sredstava. One stvaraju osjećaj euforije i česte su halucinacije, ali najopasnije je kod droga to što se u takvom stanju šprice mogu dijeliti i tako se dobije bolest prenosiva krvlju poput HIV-a, a česta su i predoziranja što za razliku od cigareta i alkohola u 75% slučaja dovodi do smrti.

Iako nas sve to uče u školama, mi i dalje koristimo ta opojna sredstva. Zašto je to tako? Kao što je već spomenuto, stres i pritisak su veliki, a raspoloženja nam se konstantno mijenjanju, ali najviše opojnih sredstava koriste oni koji nemaju samopouzdanja i naivni su, roditelji su im koristili ili još uvijek koriste, u obitelji ima nasilja, žele napakostiti roditeljima, povezani su s bandama ili imaju mentalnih problema. Od prečeste konzumacije opojnih sredstava počinjemo biti ovisni o njima. Simptomi kojima se prepoznaje ovisnost slični su onima kojima se prepoznaje ulazak u pubertet poput čestih promjena raspoloženja, gubitak motivacije i nezainteresiranost, promjene u prijateljstvima, zanemarivanje higijene, ali oni po kojima je očitija ovisnost su poremećaji u prehrani, niže ocijene, agresivnost i nasilnost, izostanci iz škole i konstantna potreba novaca. Njima je potrebna pomoć i što prije se prepozna ovisnost treba se reagirati. Moguće je da roditelji uopće ne primijete promjene u djetetovu ponašanju i ne reagiraju na vrijeme. Zato je bitno da se i mladi obrazuju u tom smislu kako bi znali pomoći svojim prijateljima.

Bitno je znati da što prije individualac počne koristiti opojna sredstva, veća je mogućnost da postane ovisan. 9 od 10 koji konzumiraju takva sredstva ili su ovisni o njima, počelo ih je koristiti prije punoljetnosti. Prema podacima ESPAD-a (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) iz 2015. više od 60% ispitanika u Češkoj, Litvi i Hrvatskoj pušilo je barem jednom u životu, a najveći postotak dnevnog pušenja rezultati su pokazali u Italiji, Bugarskoj i Hrvatskoj, točnije oko 35%, a najmanji u Norveškoj i Islandu (ispod 4%). Alkohol je dnevno više od 7 puta konzumiran u Nizozemskoj, Cipru i Lihtenštajnu, a najviše je opijenih tinejdžera istraživanje pokazalo u Mađarskoj, Danskoj i Litvi. Marihuanu  se konzumira u manjim postocima jer je u mnogim državama ilegalna, no najviše tinejdžera tj. preko 15% ju konzumira na dnevnoj bazi u Francuskoj, SAD-u i Italiji. U Hrvatskoj marihuanu konzumira između 7 i 10% mladih. Prema istraživanjima iz 2018. najviše mladih ovisno je o medijima. 94% ispitanika dnevno koristi svoj pametni telefon, 91% Internet, a 84% sluša glazbu, no začuđujuće je da dnevno provodimo 218 minuta na Internetu, a taj broj još uvijek raste.

Kako dolaze modernija vremena predviđa se da ćemo postajati sve ovisniji o medijima. Pošto će se tehnologija razvijati, zanimat će nas što ona može i stručnjaci se nadaju, da ćemo iako ovisni o medijima, početi zaboravljati da su nam potrebna opojna sredstva kako bi smo se opustili i puno će se manje nesreća događati. No i dalje treba napomenuti kako nismo sami na svijetu. Imamo obitelj i prijatelje kojima mnogo značimo, a korištenjem opojnih sredstava štetimo sebi i stvaramo rizik da bi ih mogli izgubiti. Zato ne smijemo misliti samo na sebe kada počnemo koristiti opojna sredstva, već i na svoje najbliže.

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više