EN
Novosti

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2017. 10:00 • Novosti

Uvažite posebnost autizma!

2. travnja obilježavamo jubilarni 10 Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pod motom “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo.”

activities-for-autistic-childrenAutizam je u skupini težih smetnji u razvoju koje se javljaju u ranom djetinjstvu, obično prije 3 godine. Broj djece s dijagnozom autizma je u stalnom porastu. Nije jasno je li riječ o stvarnom povećanju ili je to posljedica veće informiranosti liječnika i roditelja.  Iako ne postoji lijek za autizam, intenzivno, vrlo rano liječenje može napraviti veliku razliku u kvaliteti života mnoge djece s ovim poremećajem.

Simptomi autizma
Djeca s autizmom obično imaju poteškoće u tri ključna područja razvoja – socijalna interakcija, komunikacija i ponašanje. No, budući da se simptomi i ozbiljnost autizma uvelike razlikuju, dvoje djece s istom dijagnozom mogu djelovati vrlo različito i imati različite vještine.
U većini slučajeva, djeca s teškim autizmom imaju vrlo izražene poteškoće ili potpunu nemogućnost komunikacije i interakcije.

Uzroci autizma
Autizam nema poznatih uzroka. S obzirom na složenost bolesti, kao i činjenicu da se simptomi i njihova ozbiljnost razlikuju, vjerojatno postoji više mogućih uzroka. Genetika i okolina mogu igrati ulogu.

1-188

U večeri 2.4.2017. diljem Hrvatske u gradovima i općinama svijetliti će plavim svjetlom znamenitosti, gradske vijećnice, muzeji, razne građevine u znak podrške osobama s autizmom i time se pridružiti svim metropolama svijeta koje će na ovaj način podržati prava i potreba osoba s autizmom na ovaj Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

 

PODIJELI ČLANAK