Novosti

Svjetski dan nepušenja

Svjetski dan nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine.

Ove godine kampanja Svjetskog dana nepušenja glasi „Uzgajajte hranu, a ne duhan“.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji globalna kampanja 2023. ima za cilj podizanje svijesti o alternativnoj proizvodnji usjeva i marketinškim mogućnostima za uzgajivače duhana te ih potaknuti na uzgoj održivih, hranjivih usjeva.

Nadalje, cilj je razotkriti napore duhanske industrije da se umiješa u pokušaje da se uzgoj duhana zamijeni održivim usjevima, čime se pridonosi globalnoj krizi hrane.

Rastuća kriza s hranom potaknuta je sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim učincima pandemije COVID-19. Strukturni uzroci poput izbora usjeva također imaju utjecaja, a pogled na uzgoj duhana otkriva kako on pridonosi povećanoj prehrambenoj krizi u nekim dijelovima svijeta.

SZO procjenjuje da je oko 1,3 milijuna djece na globalnoj razini uključeno u uzgoj duhana. Njihovi uobičajeni zadaci uključuju miješanje i primjenu pesticida, berbu lišća duhana te sortiranje i klasificiranje suhog duhana, čime se djeca izlažu štetnim kemikalijama i nikotinu.

Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi, s uzgojem duhana je povezano oko 5% od ukupnog krčenja šuma, a uzgajanje hrane umjesto duhana bi utjecalo na globalnu prehrambenu sigurnost.

20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više