EN
Novosti

Svjetski dan nepušenja

31.05.2023. 09:50 • Novosti

Svjetski dan nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine.

Ove godine kampanja Svjetskog dana nepušenja glasi „Uzgajajte hranu, a ne duhan“.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji globalna kampanja 2023. ima za cilj podizanje svijesti o alternativnoj proizvodnji usjeva i marketinškim mogućnostima za uzgajivače duhana te ih potaknuti na uzgoj održivih, hranjivih usjeva.

Nadalje, cilj je razotkriti napore duhanske industrije da se umiješa u pokušaje da se uzgoj duhana zamijeni održivim usjevima, čime se pridonosi globalnoj krizi hrane.

Rastuća kriza s hranom potaknuta je sukobima i ratovima, klimatskim šokovima te ekonomskim i društvenim učincima pandemije COVID-19. Strukturni uzroci poput izbora usjeva također imaju utjecaja, a pogled na uzgoj duhana otkriva kako on pridonosi povećanoj prehrambenoj krizi u nekim dijelovima svijeta.

SZO procjenjuje da je oko 1,3 milijuna djece na globalnoj razini uključeno u uzgoj duhana. Njihovi uobičajeni zadaci uključuju miješanje i primjenu pesticida, berbu lišća duhana te sortiranje i klasificiranje suhog duhana, čime se djeca izlažu štetnim kemikalijama i nikotinu.

Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi, s uzgojem duhana je povezano oko 5% od ukupnog krčenja šuma, a uzgajanje hrane umjesto duhana bi utjecalo na globalnu prehrambenu sigurnost.

PODIJELI ČLANAK