EN
Novosti

Svjetski dan darivatelja krvi – 14.06.2022.

14.06.2022. 10:09 • Uncategorized

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.

Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin.

Za 2022. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će:  “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život”

 

Izvor:

https://www.hck.hr/novosti/svim-darivateljima-krvi-cestitamo-svjetski-dan-darivatelja-krvi/11362

PODIJELI ČLANAK