EN
Novosti

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

01.04.2021. 12:00 • Uncategorized

Alkoholizam je vodeći javnozdravstveni problem, nakon pušenja, najčešća ovisnost. Sve češće zahvaća žene. Od 240 tisuća ovisnika o alkoholu u Hrvatskoj, četvrtina su žene.

Procjenjuje se da u Europi oko 14 milijuna ljudi pati od ovisnosti o alkoholu, a s alkoholom je povezano čak 6 i pol posto smrtnih slučajeva.

U priopćenju Hrvatske komore socijalnih radnika stoji kako se godišnje zbog zdravstvenih poremećaja uzrokovanih alkoholom liječi oko 9000 ljudi, a 1800 osoba zbrinjava se zbog akutne opijenosti.

“Kao i za svaki socijalno-zdravstveni problem najvažnija je prevencija, edukacija o štetnosti pijenja alkohola. Važan je i stav društva prema ovisnicima koji bi trebao podržavajući, a ne osuđujući. Osobe ovisne o alkoholu trebaju biti ponosne na svaki pozitivan pomak u borbi protiv vlastite ovisnosti, a ne se sramiti što polaze klubove liječenih alkoholičara”, poručili su iz Komore.

Ukoliko imate problem s alkoholom, možete se obratiti najbližem klubu liječenih alkoholičara ili psihijatrijski odjel koji pruža tretmane namijenjene liječenju alkoholizma.

PODIJELI ČLANAK