EN
Novosti

Svjetski dan bolesnika

11.02.2021. 16:14 • Uncategorized

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.
Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.
Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.
Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Prošla godina i pandemija COVID 19 su nas podsjetile na važnost zdravlja, ali i koliko je važno imati dobar zdravstveni sustav.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) cijela je 2021. godina određena kao Međunarodna godina svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente. Do ovog je prijedloga obilježavanja došlo iz uviđanja važnosti zdravstvene struke tijekom pandemije Covida-19

PODIJELI ČLANAK