Novosti

Što su to sobe za injektiranje?

Soba za injektiranje (eng. „Injecting room“) je prostor u kojem ovisnici mogu injicirati nedopuštene supstance pod nadzorom.  Glavni cilj je smanjenje šteta povezanih s intravenoznim konzumiranjem droga putem osiguravanja prostora u kojem se omogućava injektiranje droga pod nadzorom s ciljem smanjenja širenja zaraznih bolesti.

Prilikom dolaska klijent ulazi u prostor čekaonice gdje se zadržava kako bi se izvršila procjena prihvatljivosti za korištenje usluge – utvrđuje se je li već postojeći korisnik droga, stariji od 18 godina, ne smije biti u pratnji djeteta niti pod utjecajem alkohola te ako se radi o ženskoj osobi utvrđuje se da nije trudna.  U slučaju pozitivne procjene, klijent se upućuje u prostor za injektiranje. U prisustvu medicinskih djelatnika provodi se podjela sterilnog pribora za injektiranje.

Osoblje u svakom trenutku nadzire klijenta dok injektira supstancu i u mogućnosti je u svakom trenutku pružiti hitnu medicinsku pomoć ukoliko dođe do komplikacija.

Nakon injektiranja korisnik ostaje pod nadzorom još neko vrijeme dok osoblje ne procjeni da je spreman napustiti prostor. Za vrijeme boravka pod nadzorom korisniku se pružaju informacija o pravnim, socijalnim i zdravstvenim mogućnostima, mogućnosti uključivanja u programe rehabilitacije. Omogućuje mu se korištenje napitaka/ili toplog obroka.

Programi smanjenja šteta povezanih s zlouporabom droga koji uključuju sobe za injektiranje u Europi i svijetu

Prema podacima agencije Europske unije Europskog monitoring centra za droge i ovisnost o drogama u 2018. godini postojalo je 90 soba za injektiranje u 8 europskih zemalja (Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Danska, Norveška, Španjolska, Francuska i Luksemburg). U Irskoj je 2017. donese zakon kojim se uređuje uspostava i djelovanje soba za injektiranje. Iste godine u Lisabonu su određene lokacije na kojima će djelovati dvije stalne i jedna mobilna soba za injektiranje, a u Belgiji je bio u tijeku postupak savjetovanja radi donošenja zako na kojim se uređuje osnivanje i rad soba za injektiranje. Izvan Europe sobe za injektiranje djeluju u Kanadi i Australiji.

Sobe za injektiranje i zakonodavstvo u Hrvatskoj

Smatra se da sobe za injektiranje donose korist na određenim aspektima individualnog i javnog zdravlja te društvenog reda bez uzrokovanja ozbiljnih rizika. Kako bi se navedeno  postiglo, nužna je adekvatna pokrivenost, kao i politička podrška i konsenzus između ključnim dionicima. Očekivanja prema sobama za injiciranje trebaju biti realna.

Dva glavna pravna akta u Republici Hrvatskoj na području zlouporabe droga su Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Za vođenje programa smanjenja šteta u Republici Hrvatskoj koji predviđaju sobe za injektiranje nužne su izmjene postojećeg zakonodavstva u smislu ukidanja:

– prekršajne odgovornosti iz članka 54. stavak 1. točka 1. i stavak 3. ZSZD za slučajeve posjedovanja droga za osobnu upotrebu i jednokratnog konzumiranja u sobama za injektiranje za čije je vođenje prethodno dano odobrenje za rad od strane nadležnog ministarstva i

– kaznene odgovornosti iz čl. 191. st. 1. i 2. KZ za osobe koje uz prethodno odobrenje nadležnog ministarstva sudjeluju u radu soba za injektiranje na način da te prostore korisnicima droga stave na raspolaganje radi jednokratnog konzumiranja droga, pružaju medicinsku pomoć ili savjete korisniku sobe za injektiranje dok se nalazi u tim prostorijama, kao i za vlasnike prostora u kojem se nalazi soba za injektiranje.

 

14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više
07.05.2024. 10:04

UPISI U GRADSKE DJEČJE VRTIĆE 2024./2025.

UPISI U VRTIĆ!!! Upisi u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. ------------------------------ Zahtjevi za upis u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. podnose ...
pročitaj više