Novosti

Stavovi o seksualnom radu u našem društvu

Iva Jovović ukratko je predstavila na konferenciji socijalnih radnika rezultate istraživanja koja su provedena u 2018.godini kao dio projekta DESIrE.

Projekt DESIrE je sufinanciran od strane Europske komisije i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom.

Udruga LET već 16 godina provodi aktivnosti za pružanje podrške i pomoći seksualnim radnicama te zagovaranja o ovoj kompleksnoj problematici.

U ovom radu su predstavljeni rezultati online istraživanja provedenog u općoj populaciji kao i kvalitativnog istraživanja među seksualnim radnicama i njihovim klijentima te donositeljima javnih politika, oba iz 2018 godine.

Jovovic, Stavovi o seksualnom radu

Navedena istraživanja provedena su kao dio europskog projekta „DESIrE“ te su identična istraživanja provedena u Hrvatskoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, sa četiri različita  modela regulacije seksualnog rada.

Glavni rezultati online studije  pokazuju da se većina ispitanika ne bi bavila ni prodajom ni kupovinom seksualnih usluga, ali njih preko 65%  smatra da se osobe mogu baviti seksualnim radom ako žele. Također ispitanici smatraju da seksualnim radnicama treba pružati usluge poput osiguranja smještaja, pravnog savjetovanja te mogućnosti zaposlenja.

Seksualne radnice su u odgovorima iskazale zabrinutost od fizičke agresije bilo od strane klijenata ili policije, ali je stigma siromaštva jača od one seksualnog rada te su primorane baviti se ovim poslom jer ne mogu naći drugi vid zaposlenja. Istaknule su i dvoličnost u društvu koja se očituje u tome da je veliki broj njihovih klijenata u braku.

Klijenti su skloni korištenju usluga jer ne žele ulaziti u emotivne veze.

Svi rezultati pokazuju da se ne može izbjeći pitanje postojanja seksualnog rada bez obzira na njegovu zakonsku regulaciju. Kod planiranja usluga za navedenu skupinu u Hrvatskoj važno je uzeti u obzir njihovu ranjivost: siromaštvo, fizička agresija i razne bolesti, ali i empatiju koju pripadnici opće populacije pokazuju prema istoj što može biti polazna točka za unapređenje usluga za seksualne radnice kao i za dekriminalizaciju seksualnog rada u Hrvatskoj.

 

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više