Novosti

Stavovi o seksualnom radu u našem društvu

Iva Jovović ukratko je predstavila na konferenciji socijalnih radnika rezultate istraživanja koja su provedena u 2018.godini kao dio projekta DESIrE.

Projekt DESIrE je sufinanciran od strane Europske komisije i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom.

Udruga LET već 16 godina provodi aktivnosti za pružanje podrške i pomoći seksualnim radnicama te zagovaranja o ovoj kompleksnoj problematici.

U ovom radu su predstavljeni rezultati online istraživanja provedenog u općoj populaciji kao i kvalitativnog istraživanja među seksualnim radnicama i njihovim klijentima te donositeljima javnih politika, oba iz 2018 godine.

Jovovic, Stavovi o seksualnom radu

Navedena istraživanja provedena su kao dio europskog projekta „DESIrE“ te su identična istraživanja provedena u Hrvatskoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, sa četiri različita  modela regulacije seksualnog rada.

Glavni rezultati online studije  pokazuju da se većina ispitanika ne bi bavila ni prodajom ni kupovinom seksualnih usluga, ali njih preko 65%  smatra da se osobe mogu baviti seksualnim radom ako žele. Također ispitanici smatraju da seksualnim radnicama treba pružati usluge poput osiguranja smještaja, pravnog savjetovanja te mogućnosti zaposlenja.

Seksualne radnice su u odgovorima iskazale zabrinutost od fizičke agresije bilo od strane klijenata ili policije, ali je stigma siromaštva jača od one seksualnog rada te su primorane baviti se ovim poslom jer ne mogu naći drugi vid zaposlenja. Istaknule su i dvoličnost u društvu koja se očituje u tome da je veliki broj njihovih klijenata u braku.

Klijenti su skloni korištenju usluga jer ne žele ulaziti u emotivne veze.

Svi rezultati pokazuju da se ne može izbjeći pitanje postojanja seksualnog rada bez obzira na njegovu zakonsku regulaciju. Kod planiranja usluga za navedenu skupinu u Hrvatskoj važno je uzeti u obzir njihovu ranjivost: siromaštvo, fizička agresija i razne bolesti, ali i empatiju koju pripadnici opće populacije pokazuju prema istoj što može biti polazna točka za unapređenje usluga za seksualne radnice kao i za dekriminalizaciju seksualnog rada u Hrvatskoj.

 

20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više