Novosti

Slijepa točka društva: poteškoće samohranih roditelja

Udruga LET je okupila preko 600 stručnjaka povodom obilježavanja dvadeset godina rada sa samohranim roditeljima i njihovom djecom.

„Samohrani roditelji se suočavaju sa nizom problema: od financijskih, organizacijskih, kako razgovarati sa djecom o gubitku roditelja ili razvodu do svojih vlastitih emocionalnih problema.“, rekla je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET. „Danas govorimo o rezultatima istraživanja koje provedeno pred par mjeseci, o tehnikama koje trebaju pomoći roditeljima da bolje savladaju životne poteškoće i samohranim majkama koje moraju raditi i po dva posla da plate režije.“

„Rezultati istraživanja pokazuju da preko 70% ispitanih smatra kako je njihova uloga samohranog roditelja stresna, kako imaju manju mogućnost opuštenijeg načina života te kako im je teško uskladiti obiteljske i poslovne obaveze. Dodatno, danas čak 53% ispitanih smatra kako ne može svojoj djeci priuštiti sve što im treba, dok je 2021. to smatralo značajno manjih 39%”, rekla je Irena Starman iz Hendala o rezultatima istraživanja među samohranim roditeljima.

“Roditeljsko sagorijevanje je stanje fizičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti koje nastaje uslijed kroničnog stresa u roditeljstvu, te predstavlja ozbiljan i rastući javnozdravstveni problem. Rano prepoznavanje i prevencija roditeljskog sagorijevanja ključni su za očuvanje zdravlja roditelja i dobrobiti cijele obitelji.”, Maja Žutić iz Centra za reproduktivno i mentalno zdravlje govorila je pred stručnjacima o parental burn out-u.

„Cilj konferencije je bolje razumijevanje i razmjena iskustava stručnjaka na temu samohranog roditeljstva i sa kojem se problemima i izazovima roditelji susreću da odgoje svoje dijete u odraslu, poštenu i odgovornu osobu.“, zaključila je Jovović ispred udruge LET.

Konferencija je organizirana uz financijsku podršku Ministarstva demografije i useljeništva kao dio njihovog programa Potpore roditeljstvu.

Udruga LET kontinuirano provodi od 2004. programe i aktivnosti namijenjene jednoroditeljskim obiteljima poput psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, organizacije radionica i grupa podrške, izrade publikacija te provedbe istraživanja na ovu temu.

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više