Novosti

Situacija u europskim zatvorima u kontekstu epidemije covid 19 – webinar

O situaciji u zatvorima u zemljama Europske Unije u vrijeme epidemije COVID-19 raspravljalo se 2. srpnja 2020., na webinaru koji su osmislile i inicirale Saskia Bricmont i Diana Riba i Giner, članice Europskog parlamenta, ujedno i članice parlamentarne međuskupine za dječja prava.  U uvodnom izlaganju  povjerenik za pravosuđe Europske komisije Didier Reynders naglasio je važnost svjesnosti javnosti i stručnjaka o ranjivim okolnostima, općoj izolaciji, a posebno o izolaciji i nedostatku aktivnosti zatvorenika u kontekstu epidemije COVID-19, govorio je o važnosti da se umjesto istražnog zatvora i zatvaranja počinitelja izriču alternativne mjere te o jačanju probacijske službe. Naglasio je i važnost skrbi o djeci čiji su roditelji u zatvoru, kao često zanemarenoj skupini, te o omogućavanju video-poziva kao dodatka i alternative dosadašnjim direktnim kontaktima djece s roditeljima u zatvoru.

U dva panela naslovljena “Mapiranje situacije u Europskoj uniji” i “Prema novom zatvorskom modelu i EU minimalnim standardima”, raspravljalo se o potrebi promjene promišljanja i realizacije lišavanja slobode počinitelja u svjetlu korona-krize, o tome kako pristup internetu treba postati minimum u zatvorskome sustavu, o načinima nadvladavanja nesuglasja između prava na život i zdravlje i pretrpanih zatvora u mnogim zemljama, u kojima nije moguće održavati socijalnu distancu, te o nedostatku informacija na svim razinama.

 

 

Epidemija COVID-19 utječe i na zatvorenike, i na djelatnike zatvora, i na djecu i obitelji zatvorenika. Zbog izvanjskih čimbenika, kao što su usporeniji rad sudova, nemogućnost kontakta s odvjetnicima, smanjena dostupnost pravne pomoći i nemogućnost pripreme obrane, produljuje se vrijeme boravka u istražnom zatvoru. U Škotskoj je, primjerice,  u vrijeme epidemije broj zatvorenika u istražnom zatvoru povećan za 15 posto.

Osim posjeta obitelji, smanjen je i nadzor nezavisnih institucija ili inspekcija što sve umanjuje transparentnost zatvorskoga sustava. Panelisti su spomenuli i da se u aktualnoj krizi zaboravilo  na zatvorenike s mentalnim teškoćama kojima je proteklih mjeseci bila uskraćena podrška i pomoć.

izvor: dijete.hr 

Projekt Novi početak sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH u iznosu od 1.017.634,34 kn.

#novipocetak

 

14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više
07.05.2024. 10:04

UPISI U GRADSKE DJEČJE VRTIĆE 2024./2025.

UPISI U VRTIĆ!!! Upisi u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. ------------------------------ Zahtjevi za upis u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. podnose ...
pročitaj više