Novosti

Sastanak na projektu INTEGRATE i konferencija HepHIV

Predstavnica udruge LET sudjelovala je na sastanku partnerskih organizacija uključenih u provedbu projekta INTEGRATE.

Projekt u Hrvatskoj provode HZJZ i udruge HUHIV, ISKORAK i LET.

Sastanak je održan u Bukureštu, 28.veljače 2019 godine.

Projekt INTEGRATE sufinanciraju Europska unija/ CHAFEA, Ured za udruge Vlade RH i Gradski ured za zdravstvo.

 

 

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Vladinog ureda za udruge.

INTEGRATE je projekt zajedničke akcije zemalja članica Europske unije (EU) na području prevencije i liječenja infekcije HIV-om, virusnih hepatitisa, tuberkuloze i spolno prenosivih infekcija (SPI) u Europi, sufinanciran iz sredstava Zdravstvenog programa EU-a.

Cilj projekta je integriranim pristupom i aktivnostima poboljšati znanje i razinu svijesti, ranu dijagnozu i povezivanje sa skrbi i preventivnim mjerama u području infekcije HIV-om, virusnih hepatitisa, tuberkuloze i SPI do 2020. godine. Projekt provodi 29 partnera. Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci (od 1. rujna 2017. do 30. rujna 2020. god.).

 

 

 

 

 

Zajednička akcija je usmjerena na multidisciplinaran i integriran pristup prevenciji i liječenju  navedene četiri skupine bolesti, s obzirom da one imaju zajedničke socijalne i zdravstvene odrednice koje utječu na iste vulnerabilne skupine stanovništva.

Projekt uključuje razne aktivnosti poput poboljšanja epidemiološkog praćenja, podrške nacionalnim institucijama u analizi i reviziji nacionalnih strategija i akcijskih planova te poboljšanje nacionalnih sustava praćenja i evaluacije preventivnih aktivnosti.

Osim toga, projektne aktivnosti uključuju poboljšanje korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (engl. ICT tools  – Information and Communication Technologies) na području prevencije i obavještavanja partnera i epidemiološkog praćenja kontakata.

Provedba projekta ima za cilj jačanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika, organizacija civilnih društava i institucija javnog zdravstva edukacijom, razmjenom znanja i iskustava u integriranom pristupu ranom otkrivanju i povezivanju sa skrbi.

U Bukureštu se održala i konferencija pod nazivom “HepHIV2019” u okviru rumunjskog predsjedavanja Vijećem EU-a.

Glavni ciljevi konferencije HepHIV 2019 su bili:

pružiti pregled inovativnih inicijativa i najboljih praksi o optimalnom testiranju
i ranijoj skrbi za HIV i virusni hepatitis iz različitih okruženja diljem Europe,
uključujući napredak i izazove u integraciji usluga pružiti mogućnosti za dijalog s više dionika kako bi se razvila kreativna rješenja  za neriješene izazove u istraživanju i provedbi, kako bi se unaprijedila rana
dijagnoza i skrb održati i potaknuti političku raspravu o politikama testiranja, povećati
političku predanost i svijest javnosti raspravom o tome kako prevesti globalne
i regionalne ciljeve, ciljeve i ciljeve u lokalne planove provedbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovoj vijesti isključiva su odgovornost udruge LET i partnera na projektu i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 


                    
20.02.2024. 09:58

Zagreb Zovi

Zagreb-Zovi  Zaštiti sebe i druge od HIV/AIDS-a, Hepatitisa i drugih krvlju prenosivih bolesti. Anonimno, besplatno i bez pitanja možeš dobiti novi pribor i ostaviti stari. ...
pročitaj više
15.01.2024. 12:24

Mladi i ovisnosti- što pokazuju istraživanja?

Svaki treći srednjoškolac svakodnevno puši Do kraja srednje škole vjerojatno će svaki treći (a u nekim sredinama i svaki drugi) učenik probati marihuanu Mladi koji ...
pročitaj više
11.01.2024. 20:59

Ne dirajte odbačeni pribor!!!

U splitskom kvartu puno narkomanskih igala i šprica. Ljudi bijesni i očajni Piše: Lukrecija Žderić 19:55, 11. siječnja 2024. Link  FOTO: INDEX ODBAČENE narkomanske igle dugogodišnji ...
pročitaj više