Novosti

Rezolucija o Regulaciji prostitucije u EU: njezine prekogranične implikacije i utjecaj na ravnopravnost spolova i prava žena, 2022/2139(INI)

Na današnji su dan članovi Europskog parlamenta glasovali o rezoluciji Regulacija prostitucije u EU: njezine prekogranične implikacije i utjecaj na ravnopravnost spolova i prava žena, 2022/2139(INI).

Europska alijansa za prava seksualnih radnica (ESWA), zajedno s Europskom koalicijom za prava i uključenost seksualnih radnica koja predstavlja još 12 organizacija za ljudska prava, pozvala je sve članove Europskog parlamenta da odbiju izvješće i glasaju protiv njega putem ovog otvorenog pisma.

Izvješće je izglasano i usvojeno kao punopravna rezolucija. Međutim, rezultat je definitivno predstavljao samo manjinsko mišljenje Europskog parlamenta, pri čemu je znatno više zastupnika glasalo protiv ili suzdržano nego što je glasovalo za izvješće.

“Ovo je definitivno djelomična pobjeda”, kaže Sabrina Sanchez, direktorica ESWA-e. “Vjerujemo da je odluka zastupnika Europskog parlamenta da glasaju protiv ili suzdržani u vezi s ovom rezolucijom priznanje da dokazi velikom većinom ne podupiru izvješće. To je ideološki vođeno, što je jednostavno užasan način za kreiranje politike.”

Skupina europarlamentaraca dobila je potporu za uklanjanje dijelova koji su najviše štetili pravima seksualnih radnica pa su izglasani odvojeno i/ili razdvojeni. Najznačajnije je da su zastupnici Europskog parlamenta glasovali protiv dijela koji poziva na uvođenje nordijskog modela za cijelu EU, budući da je potpuno uklonjen iz rezolucije.

“Takozvani nordijski model temelji se na uvjerenju da je sav seksualni rad nasilje nad ženama. Cilj mu je kriminalizirati naše klijente i svakoga tko ima koristi od prostitucije – na primjer, stanodavce koji nam iznajmljuju prostore ili seksualne radnice koje rade zajedno radi sigurnosti,” pojašnjava Sanchez. “Ovaj model je dosljedno povezan s povećanjem nasilja nad seksualnim radnicama.”

Nordijski model naširoko su kritizirale glavne organizacije civilnog društva za ljudska prava kao što su Amnesty International i Human Rights Watch, agencije UN-a kao što su UNAIDS, UNFPA i UNDP te Svjetska zdravstvena organizacija. Europski sud za ljudska prava trenutačno procjenjuje parametre nordijskog modela koji je u Francuskoj uveden 2016. ESLJP je 2021. proglasio dopuštenim slučaj u kojem je 261 seksualna radnica pokrenula tužbu protiv Francuske. Prije dva tjedna odbacio je prigovor Francuske na prihvatljivost, u kojem je Sud priznao da samo postojanje zakona ima negativan učinak na seksualne radnice.

To je duboko pogrešna i temeljito opovrgnuta politika koju zagovara Noichlovo izvješće, a 297 zastupnika u Europskom parlamentu danas je glasalo za odbacivanje ili suzdržanost – naspram samo 234 koja su glasala za.

“Današnje glasovanje je dokaz da se plima okreće”, kaže Sanchez. “Godinama se gomilaju dokazi protiv nordijskog modela, a tako će i dalje biti. Zadovoljni smo što smo na pravoj strani povijesti.”

Otvoreno pismo europskim zastupnicima

Udruga LET kontaktirala je hrvatske predstavnike u EU parlamentu.

 

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više