Novosti

Razumijevanje nejednakosti u jugoistočnoj Europi: što znamo i što tek trebamo saznati

Ekonomski institut, Zagreb i UNDP zajednički organiziraju konferenciju “Razumijevanje nejednakosti u jugoistočnoj Europi: što znamo i što tek trebamo saznati“ u ponedjeljak 14. rujna 2015.

Konferencija počinje javnim predavanjem dr. Branka Milanovića, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za raspodjelu dohotka i autora nekih od najutjecajnijih radova o nejednakosti na globalnoj razini i u tranzicijskim zemljama. Njegovo predavanje pod naslovom „Globalna nejednakost dohotka: suvremeni trendovi i njihove političke implikacije“ razmatrat će prošlost, sadašnjost i budućnost istraživanja nejednakosti razmatrajući pritom iz globalne perspektive i pitanja metodologije i pitanja suštine istraživanja.

Branko Milanović je profesor u poslijediplomskom centru njujorškog sveučilišta City University of New York i znanstveni savjetnik pri Luxembourg Income Study. Njegova posljednja knjiga The Haves and the Have-nots: A Brief and Idiosyncratic History of Global Inequality objavljena 2011. godine prevedena je na sedam jezika i proglašena knjigom godine u izboru časopisa The Globalist. Više informacija o dr. Milanoviću može se naći na http://www.gc.cuny.edu/liscenter-branko-milanovic, a njegove osvrte na aktualne teme na blogu http://glineq.blogspot.com.

Zbog ograničenog broja mjesta, zainteresirani za predavanje trebaju se prijaviti e-mailom na adresu nejednakost@eizg.hr.

Nakon javnog predavanja uslijedit će istraživačka konferencija (11:45-17:15), koja se nadovezuje na regionalni „Dijalog o nejednakostima“ kojeg je organizirao UNDP Regional Hub for Europe and CIS u siječnju 2015. u Istanbulu. Fokus konferencije je na nejednakostima u jugoistočnoj Europi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo [1], Makedoniju [2], Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Istraživačka će se konferencija baviti onime što znamo, ali i onime što ne znamo o ovoj temi. Naznačit će planove budućih istraživanja kako bismo produbili razumijevanje pitanja raspodjele i mobilnosti na jugoistoku Europe. Radovi pozvanih istraživača i stručnjaka iz ove regije bavit će temama mjerenja, razumijevanja i istraživanja nejednakosti u jugoistočnoj Europi. Kao izlagači i diskutanti sudjelovat će Bengi Akbulut, Ivo Bićanić, Erëblina Elezay, Branimir Jovanović, Milijana Komar, Gorana Krstić, Juna Mikula, Danijel Nestić, Nermin Oruc, Ivica Rubil, Ben Slay i Paul Stubbs.

U radu istraživačke konferencije sudjelovat će samo pozvani istraživači i stručnjaci.

Radni jezik javnog predavanja i istraživačke konferencije je engleski. Kratka analitička podloga za raspravu i privremeni program konferencije dostupni su na engleskom jeziku.

08.06.2024. 17:19

Fingiranje demokracije!!!

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona! Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:45

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.   Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta ...
pročitaj više
28.05.2024. 21:21

Dobro jutro Hrvatska

Jutros smo bili na Dobro jutro Hrvatska sa #narancastaribica U svijetu se sve više govori o sindromu roditeljskog izgaranja, koliko je taj problem izraženiji kada ...
pročitaj više