Novosti

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju

 

Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja o nacrtu Zakona o privremenom uzdržavanju.

„Udruga za unapređenje kvalitete življenja „LET“ smatra da je ovo prilika da se sam zakon unaprijedi te postupci odobravanja privremenog uzdržavanja ubrzaju. Nadležno ministarstvo je obećalo staviti navedeni zakon u parlamentarnu proceduru još prošlu jesen. Veliki broj samohranih roditelja i njihove djece, korisnika udruge LET već mjesecima čekaju da navedene promjene stupe na snagu. Nadamo se da će ovaj zakon biti prioritet novog saziva Sabora.“, rekla je Iva Jovović, Izvršna direktorica LET-a.

 

Udruga LET pozdravlja navedenu inicijativu te podržava:

  • najavljeno povećanje predviđenih iznosa za privremeno uzdržavanje;
  • produljenje privremenog uzdržavanja sa trenutno maksimalne 3 godine do 18. godine života djece;
  • uvođenje žurnosti u proces odobravanja privremenog uzdržavanja kao i reguliranje rokova;
  • uvođenje javnog rada kao oblik namirenja dugova prema Državnom proračunu od strane neplatiša uzdržavanja djece.

 

LET predlaže Ministarstvu rada, mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne politike slijedeće promjene navedenog zakona:

  • mjeru privremenog uzdržavanja i nakon 18. godine života- da bude usklađena sa Obiteljskim zakonom (obaveza uzdržavanja djece koja se redovito školuju do njihove 26. godine, uzdržavanje djece nakon završetka srednje škole do godinu dana ako ne mogu naći posao te dulje uzdržavanje za djecu koja su jako bolesna ili sa invaliditetom);
  • da regresno plaćanje ima prednost pri plaćanju ostalih tražbina poput mjesečne alimentacije te bude prioritet kod naplate od dužnika naspram njegovih/njezinih ostalih dugova;
  • bolju naplatu uzdržavanja i dugova po uzdržavanju od obveznika plaćanja istog- vođenje evidencije po neplatiši, njegovom/ njezinom OIB-u, koliko još mora novaca vratiti te da li uplaćuje redovno nove iznose na mjesečnoj razini;
  • naplatu dugova od neplatiše ovrhom na njegovim/njezinim prihodima, ali i imovini;
  • prijavljivanje neplatiša Državnom odvjetništvu i kazneno gonjenje istih;
  • društvena osuda neplatiša obveze plaćanja uzdržavanja svoje djece.

Ovim putem bi htjeli upozoriti na probleme koji bi se mogli pojaviti u provedbi, a naše mišljenje temeljimo na dvadesetogodišnjem iskustvu provedbe programa „ZA_JEDNO“ namijenjenog jednoroditeljskim obiteljima.

Članak 30. kaže: U slučaju smrti obveznika uzdržavanja za ispunjenje tražbine iz članka 26. ovoga Zakona odgovaraju njegovi nasljednici do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

To može značiti da dijete za koje se izdvajao iznos privremenog uzdržavanja, ako je nasljednik u biti vraća taj iznos u Državni proračun. I onda se desi situacija da to dijete vraća dugove svog roditelja i to za svoje uzdržavanje. Cijela ideja Zakona o privremenom uzdržavanju je da se smanji rizik siromaštva za djecu za koju roditelji ne plaćaju uzdržavanje, a onda će morati vraćati sredstva u Proračun. I biti gurnuti direktno u siromaštvo.

Podržavamo definiranje trajanja postupka, a nadamo se da će se navedeni rok za donošenje rješenja moći i smanjiti. Trideset dana kada već najmanje jedan mjesec ne primate novac za tekuće životne troškove je jako dug period. Da, manji je je od trenutnog, ali i dalje najmanje 2 mjeseca bez novaca za hranu!

Smatramo da se iznosi privremenog uzdržavanja trebaju isplaćivati za tekući mjesec. Podržavamo ubrzanje procesa, ali novac za uzdržavanje je potreban sad i danas za podmirenje tekućih životnih troškova djeteta. Opet se roditelj sa kojim dijete živi stavlja u otežani položaj: brine se o djetetu na dnevnoj bazi, jedva uspije sve aktivnosti organizirati u jednom danu i još treba “kreditirati” roditelja koji je obveznik plaćanja uzdržavanja.

Agencija za osiguranje radničkih tražbina će zaključkom pozvati obveznika uzdržavanja da se pisanim putem ili usmeno na zapisnik, u roku od osam dana od dana primitka zaključka, izjasni o plaćanju uzdržavanja za dijete.

Šta u slučajevima kad je nepoznata adresa neplatiše uzdržavanja? Da li će to još otežati i odužiti proces isplate privremenog uzdržavanja.

„Naime, udruga LET se u svom 20-godišnjem radu sa jednoroditeljskim obiteljima najčešće susreće sa problemom da je nemoguće pronaći obveznika plaćanja uzdržavanja. Čak smo dobili informacije da Državno odvjetništvo odustaje od kaznenog progona neplatiša uzdržavanja jer ih ne mogu naći: traže od djece da im daju informacije o svojim roditeljima, a najčešće nisu u nikakvom kontaktu sa roditeljem koji ne plaća uzdržavanje. I ako osoba nije regulirala svoje podatke o boravištu i prebivalištu, Državno odvjetništvo odustaje od progona po službenoj dužnosti. Kako će se riješiti situacija ako se pismena vrati neuručena, nepoznat primatelj, osoba je nepoznatog prebivališta itd… Da li će to otežati sam postupak? Najgore je ako će ga odužiti.“, zaključila je Jovović.

S druge strane, ima roditelja koji redovito uplaćuju iznose uzdržavanja svoje djece čak i preko dosuđenog iznosa. Oni uz uzdržavanje svoje djece pokrivaju i uzdržavanje djece od neplatiša preko Državnog proračuna te je potrebno striktnije osuđivanje istih: preko 90% neplatiša kažnjeno je samo uvjetnom kaznom zatvora !!!

 

Divorce: Keeping Children In The Family Home | Stein Sperling

Udruga LET kontinuirano provodi od 2004. programe i aktivnosti namijenjene jednoroditeljskim obiteljima poput psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, organizacije radionica i grupa podrške, izrade publikacija te provedbe istraživanja na ovu temu.

 

Kontakt: Iva Jovović, dipl.soc.rad.

let@udruga-let.hr

www.udruga-let.hr

www.samohrani.com

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više