Novosti

Predavanje “Borba protiv ovisnosti” u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji

Iva Jovović je ispred udruge LET održala dva predavanja za učenike prvih razreda Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu.

Najjednostavnije rečeno, ovisnost se može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti.

U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnost o drogama je potreba za neprestanim i daljnjim uzimanjem supstance.

Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstance zbog produžetka iskustvenih i psihičkih efekata (npr. euforije – naglašenog osjećaja zadovoljstva).

Fizička ovisnost je stanje u kojemu prestanak uzimanja supstance uzrokuje poremećaje u radu organizma s pojavom neugodnih simptoma apstinencijske krize. Praćeno je potrebom za povećanjem doze s ciljem postizanja djelovanja kakvo je u početku izazivala manja količina supstance.

Droga je svaka supstanca koja se zloupotrebljava zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav – mozak. Droge se mogu podijeliti na legalne odnosno zakonom dozvoljene (alkoholna pića i duhanske proizvode) i ilegalne tzv. ulične droge.

Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“.

To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.
Icebreaker: 
Prije nego što krenemo pričati o ovisnotima, bio bi red da se upozmamo.
Ja sam prvi put u vašoj školi i ako mi ju možete predstaviti.
Dakle, predstavite sa sa svojim imenom i recite mi jedan razlog zasto je vaša škola super.
Tako da znam prijateljima reci kad se odlučuju za školu za svoju djecu da je Privatna umjetnička gimnazija super škola jer…
 

Sad kad smo se predstavili, krenimo i sa radom.

 

Postoji nekoliko glavnih vrsta droga

Heroin

Kokain

Amfetamini

Marihuana

Različite su po djelovanju odnosno kakav utjecaj imaju na naš organizam.

 

Zamolit ću vas da svatko na papir napiše: 

 

1.Zašto se mladi ljudi odlučuju na konzumiranje droga

 

Glavni razlozi: znatiželja i zabava te vršnjački pritisak

Želimo se bolje osjećati: zabavno, uzbudljivo, zaboraviti na probleme…

 

Vježba:

Kako se oduprijeti vršnjačkom pritisku

Pitanje samopoštovanja i mišljenja o sebi: da li smo dovoljni jaki da kažemo ne hvala

Asertivna izjava

Izbjegavati to društvo

Tražiti pomoć od roditelja i škole

2. Zašto su droge loše ?

Kako djeluju na organizam

Mladi koji konzumiraju droge (uključujući alkohol) imaju i rizičnija seksualna ponašanja (ranije stupaju u seksualne odnose, imaju pod utjecajem droge češće slučajne i neplanirane seksualne odnose, manje koriste kondome, imaju nižu percepciju rizika, ne treba zanemariti da ponekad imaju seksualne odnose u zamjenu za drogu)

3. Kome se možete obratiti za pomoć

Roditelji, škola, Centar za mlade, Nastavni zavod za javno zdravstvo Štampar; udruge Let i Podrška

 

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više