Novosti

Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države

U Zagrebu je 28. svibnja 2015. održana godišnja konferencija CRONSEE-a pod nazivom “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države” na kojoj je sudjelovala i predstavnica Udruge LET.  Uz predstavnike institucija pravobranitelja za djecu iz Jugoistočne Europe, okupili su se brojni drugi stručnjaci, predstavnici državne i javne vlasti, organizacija civilnog društva te djeca i mladi, među kojima i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Glavna tema konferencije bila je raspraviti o tome kako ostvariti prava djeteta i njegov najbolji interes onda kad se čini da je interes roditelja u suprotnosti s interesom djeteta i s obvezama države u zaštiti djetetove dobrobiti. Izbor ove teme potaknule su pojave poput snažnog protivljenja nekih roditelja obveznom cijepljenju djece te „kampanje“ protiv cijepljenja koja već rezultira vidljivim negativnim posljedicama, zatim prijepori o uvođenju spolnog i građanskog odgoja u redovni odgojno-obrazovni program, stajališta o tjelesnom kažnjavanju djece, manipulacija djecom u postupku razvoda i drugi aktualni problemi i dvojbe.

Roditelji su prvi pozvani štititi najbolji interes djeteta te oni to najčešće i čine, ali su često, nažalost, i kršitelji prava djece onda kad vlastite interese stavljaju ispred potreba svoje djece, istaknula je u uvodnom obraćanju sudionicima konferencije pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Neki roditelji i njihove udruge prenaglašavaju pravo roditelja da odlučuju u ime djece, primjerice, kad su protiv cijepljenja ili transfuzije, čime krše djetetovo pravo na najveću moguću zaštitu zdravlja ili se protive  uvođenju zdravstvenog i građanskog odgoja u škole te krše djetetovo pravo na pristup informacijama važnim za njegovu dobrobit.

Sudionicima se obratila i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je podsjetila da u situaciji kad roditelji krše pravo svoga djeteta zbog nedostatka roditeljskih kapaciteta, kad manipuliraju djecom tijekom razvoda braka ili ugrožavaju interese djeteta na drugi način, država mora preuzeti odgovornost i zaštititi dijete..

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander, u svojem izlaganju pod naslovom “Zaštita najboljeg interesa djeteta u razvodu braka: potkrepljuje li sustav manipulirajuća ponašanja roditelja”, upozorila je na raširenost roditeljskog manipuliranja djecom, kad roditelj namjerno narušava odnos djeteta s drugim roditeljem nastojeći ga otuđiti od njega. Istaknula je da je riječ o emocionalnom zlostavljanju koje ozbiljno šteti djetetu, ali i da država takvo ponašanje uglavnom propušta sankcionirati. Upozorila je i da se zloupotrebljava djetetovo pravo na izražavanje mišljenja, koje je   ponekad rezultat roditeljskoga pritiska, te da sustav i odugovlačenjem postupka i na druge načine često zapravo više štiti interese roditelja koji manipulira djetetom nego najbolji interes djeteta.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici institucija za zaštitu djece iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine koji su potvrdili da i kod njih ima takvih problema te da se u raspravama nerijetko gubi iz vida što je najbolji interes djeteta, a nije uvijek jasno ni kako država treba zaštititi djetetov interes i koji su joj mehanizmi na raspolaganju.

14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više
07.05.2024. 10:04

UPISI U GRADSKE DJEČJE VRTIĆE 2024./2025.

UPISI U VRTIĆ!!! Upisi u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. ------------------------------ Zahtjevi za upis u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. podnose ...
pročitaj više