Novosti

Potpisivanje priopćenja zbog nedostupnosti kontejnera/kućica na pogođenim područjima

Zbog neraspoloživsti kućica/kontejnera na potresom pogođenim područjima te netransparentnosti odlučivanja o dodjeli isti, organizacije civilnog društva medijima su uputile priopćenje kojim se upozorava na nepravilnosti te traži transparentnost. Udruga LET potpisala je priopćenje koje se nalazi u nastavku.

TRAŽIMO TRANSPARENTNOST U ODLUČIVANJU, UPOZORAVAMO NA MARGINALIZIRANJE NAJRANJIVIJIH NA POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE I ZALAŽEMO SE ZA OBNOVU I RAZVOJ UMJESTO DOSADAŠNJEG ZANEMARIVANJA

 

Spašavanje života, raspodjela humanitarne pomoći i osiguranje smještaja u kolektivnim centrima rješava se učinkovito zahvaljujući brzoj reakciji institucija, humanitarnih organizacija i svim vrijednim volonterima i volonterkama koji su priskočili u pomoć stradalima u potresima.

 

Najveći izazov ostaje zbrinjavanje stradalih u potresu koji nisu željeli ni mogli biti stambeno zbrinuti. Već danima noće u automobilima ili šatorima i hitno trebaju kućice ili kontejnere.

 

Najtoplije pozdravljamo inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i tražimo da vlada postane učinkovitija. Tražimo i da objavi kriterije za dodjelu jer smatramo da bi prednost pri dodjeli stambenih kontejnera trebale imati obitelji s malom djecom kao i starije osobe.

 

Mada je razumljivo da u uvjetima poslije razornog potresa pomoć sporo pristiže do udaljenih i prometno odsječenih mjesta, upozoravamo na primjere marginaliziranja Roma s malom djecom. Više romskih obitelji s malom djecom iz sela Maja, još uvijek je bez smještaja i na kiši.

 

Tražimo ravnopravan tretman u pružanju pomoći svim stradalima, uz posebnu brigu za djecu.

 

Stradanje nije samo posljedica elementarne katastrofe, već je loša kvaliteta zgrada dijelom vezana i uz zanemarivanje Banije i Korduna tijekom više desetljeća. Zato tražimo pripremu razvojne politike koja će ne samo obnoviti nego i unaprijediti životne prilike na potresom pogođenim područjima.

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više