Novosti

Potpisivanje priopćenja zbog nedostupnosti kontejnera/kućica na pogođenim područjima

Zbog neraspoloživsti kućica/kontejnera na potresom pogođenim područjima te netransparentnosti odlučivanja o dodjeli isti, organizacije civilnog društva medijima su uputile priopćenje kojim se upozorava na nepravilnosti te traži transparentnost. Udruga LET potpisala je priopćenje koje se nalazi u nastavku.

TRAŽIMO TRANSPARENTNOST U ODLUČIVANJU, UPOZORAVAMO NA MARGINALIZIRANJE NAJRANJIVIJIH NA POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE I ZALAŽEMO SE ZA OBNOVU I RAZVOJ UMJESTO DOSADAŠNJEG ZANEMARIVANJA

 

Spašavanje života, raspodjela humanitarne pomoći i osiguranje smještaja u kolektivnim centrima rješava se učinkovito zahvaljujući brzoj reakciji institucija, humanitarnih organizacija i svim vrijednim volonterima i volonterkama koji su priskočili u pomoć stradalima u potresima.

 

Najveći izazov ostaje zbrinjavanje stradalih u potresu koji nisu željeli ni mogli biti stambeno zbrinuti. Već danima noće u automobilima ili šatorima i hitno trebaju kućice ili kontejnere.

 

Najtoplije pozdravljamo inicijativu građana koji su pribavili više od stotinu kućica i tražimo da vlada postane učinkovitija. Tražimo i da objavi kriterije za dodjelu jer smatramo da bi prednost pri dodjeli stambenih kontejnera trebale imati obitelji s malom djecom kao i starije osobe.

 

Mada je razumljivo da u uvjetima poslije razornog potresa pomoć sporo pristiže do udaljenih i prometno odsječenih mjesta, upozoravamo na primjere marginaliziranja Roma s malom djecom. Više romskih obitelji s malom djecom iz sela Maja, još uvijek je bez smještaja i na kiši.

 

Tražimo ravnopravan tretman u pružanju pomoći svim stradalima, uz posebnu brigu za djecu.

 

Stradanje nije samo posljedica elementarne katastrofe, već je loša kvaliteta zgrada dijelom vezana i uz zanemarivanje Banije i Korduna tijekom više desetljeća. Zato tražimo pripremu razvojne politike koja će ne samo obnoviti nego i unaprijediti životne prilike na potresom pogođenim područjima.

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više