Novosti

Posljedice pijenja alkohola kod djece i mladih

Pojava učestalog i količinski sve većeg pijenja alkoholnih pića sve je prisutnija u društvu. Pijenje alkohola i eksperimentiranje s alkoholnim pićima postalo je sastavni dio života mladih. Svako druženje mladi koriste kao dovoljan povod za pijenje alkohola. Time alkohol kao i navika pijenja postaju sastavni dio života mladih, a u konačnici i posve pogrešnog dokazivanja.

Većina mladih koktele, pivo i vino ne smatra alkoholom. Tu tvrdnju pojačavaju i jake televizijske i marketinške kampanje koje povezuju sport i pivo. Posljedica takve prijevare su opijena djeca i mladi čiji su  simptomi vidljivi kroz pivski alkoholni delirij, koji je prema mišljenjima stručnjaka, jedan od najgorih. Početak konzumiranja piva je put prema konzumiranju žestokih pića i pravom alkoholizmu, sa svim socijalnim i medicinskim komplikacijama koje prate tu vrstu ovisnosti.

Među mladima je izuzetno popularno pijenje alkoholnih pića u kombinaciji s gaziranim pićima no mnogi nisu svjesni njihove štetnosti. Mnogi smatraju da piju razvodnjena ili ublažena alkoholna pića no istraživanja provedena o učincima i djelovanju alkohola u kombinaciji s gaziranim pićem pokazala su da je u tim kombinacijama učinak alkohola po mladi organizam daleko snažniji i gori te da brže dolazi  do štetnog djelovanja.

Posljedice pijenja alkohola kod djece i mladih

Alkohol oštećuje svaki organ i svaki dio tijela. S obzirom da brzo stiže u krvotok, povećava opasnost obolijevanja od različitih bolesti. Izuzetno je opasno pijenje većih količina alkohola u kratkom razdoblju jer isto može uzrokovati trovanje organizma, a posljedice takvog pijenja u teške i predvidive, kreću se od nesvjestice pa sve do smrti.

Čak i male količine alkohola mogu značajno utjecati na mozak. Tako može doći do smanjena koordinacije kretnji, smanjenih refleksa te smanjenog osjeta vida i sluha. Može doći do iskrivljene percepcije sebe i drugih. Pod utjecajem alkohola često dolazi do pomicanja dopuštenih granica te kratkoročno može izazvati gubitak pamćenja.

Tako alkohol može dovesti do: teškoća pri učenju i pamćenju, neopravdanih izostanka s nastave, sukoba u obitelji, agresivnog ponašanja, novčanog i osjećajnog osiromašenja, povećanja rizičnih spolnih kontakata (zarazu HIV-om i HPV-om), izaziva stradanje u prometnim nesrećama te umanjuje životne šanse mladima na svim razinama.

Kratkoročne posljedice pijenja alkohola

Već nakon jednog opijanja javljaju se kratkoročni štetni učinci opijenosti uz prateće simptome: povećani umor, glavobolja, mamurnost, loš san, slaba koncentracija, dehidracija, problemi pri kretanju, osjećaj žarenja i upale želučane stjenke i povraćanje.

Treba naglasiti da je pijenje alkohola kod izuzetno mlade osobe iznimno opasno zbog niskoga praga tolerancije, fizički još uvijek nježnog organizma te vrlo čestog kombiniranja različitih vrsta pića.

Dugoročne i socijalne posljedice pijenja alkohola

Osoba u početnoj fazi pijanstva može biti zabavna, no vro brzo pod utjecajem većih količina alkohola osoba poprima i druge oblike ponašanja – ponavljanje iste priče, nametanje svoga mišljenja kao jednog ispravnoga, ne slušanje drugih, ne povezano pričanje. U kasnijim fazama pijenja alkohola sve brže i sve češće dolazi do upadanja u nevolje. Takvu konfliktnu osobu dotadašnji bliski prijatelji počinju izbjegavati. U želji za daljnjim pijenjem osoba vrlo brzo sebi pronalazi prikladnije (pijano) društvo. Vrlo brzo dolazi do narušavanja odnosa i sa članovima obitelji i širom društvenom zajednicom.  Kod mladih, konzumacija alkohola u bliskoj je vezi sa slabijim uspjehom u školi, čestim izostancima i pripadnošću marginalnim društvenim skupinama.

Društvene posljedice pijenja alkohola su: nasilni i agresivni ispadi u obitelji, često sudjelovanje u tučnjavama i kriminalu, stradanje i pogibanje u prometnim nesrećama, neželjene trudnoće, utapanje, spolne infekcije, samoubojstvo

Uslijed čestog i dugotrajnog pijenja alkohola javljaju se i kronična i teška oboljenja organizma poput: ciroze jetre, oštećenja mozga i živčanog sustava, srčanih bolesti, pothranjenosti i skraćenog životnog vijeka.

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više