EN
Novosti

Podrška potpisivanju pisma o globalnoj krizi zdravlja i ljudskih prava među osobama koje koriste droge

24.04.2019. 13:54 • Novosti

Povodom 26. Međunarodne konferencije o smanjenju štete, IDPC (International Drug Policy Consortium) sa različitim je partnerima izradio pismo u kojemu pozivaju UN i vlade širom svijeta da se poduzmu hitne mjere za rješavanje tekuće krize zdravlja i ljuskih prava među osobama koje koriste droge.

U pismu se ističu nove brojke zaraženih HIV-om i hepatitisima, među korisnicima droga. Prema Ciljevima održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs) do 2030. se treba ispuniti obaveza promicanja zdravlja i smanjenja nejednakosti te povećanja pristupa pravosuđu. Neophodni su napori kako bi se osiguralo da korisnici droga dobiju odgovarajuće zdravstvene usluge. Iako je globalna pokrivenost uslugama za prevenciju HIV-a poboljšana za opću populaciju, statistika i dalje nije na strani osoba koje koriste droge; točnije manje od 1% osoba koje koriste droge žive uz visoku pokrivenost intervencijama za smanjenje štete.

Smjernice i preporuke o šteti redukcija, dekriminalizacija, pristupi zasnovani na pravima i stigma sada moraju biti implementirani od strane svih vlada uz potporu čvrstog i koordiniranog sustava UN-a. Kako to ne bi ostalo na praznim obećanjima, potrebna je politička volja, vodstvo i djelovanje međunarodne zajednice u cjelini.

Udruga LET je na listi organizacija koje su potpisale i podržale navedeno pismo.

PODIJELI ČLANAK