Novosti

Ovisnost o internetu – mladi i društvene mreže

Ovisnost o internetu predstavlja ovisnost modernog doba. Možemo je definirati kao pretjerano korištenje interneta koje narušava fizičko ili psihičko zdravlje, te uzrokuje poteškoće u socijalnom funkcioniranju. To je poremećaj koji je jednako ozbiljan kao i bilo koji drugi tip ovisnosti. Možemo ga usporediti s drugim ovisnostima – o alkoholu, drogama i nikotinu.

Ovisnost o internetu može se dijagnosticirati ako je tijekom posljednjih 12 mjeseci bilo prisutno barem 5 od 8 sljedećih simptoma:

 • snažna potreba da pojedinac ostane povezan na internetu
 • potreba za povećanjem vremena koje pojedinac provodi na internetu kako bi se zadovoljio
 • neuspješni pokušaji prestanka korištenja interneta ili smanjenja vremena koje se na istome provodi
 • prisutnost simptoma ustezanja povezanih s pokušajima prestanka ili smanjenja korištenja interneta poput anksioznosti, depresije i intenzivnog razmišljanja o internetu
 • ostajanje na internetu duže nego što je pojedinac planirao
 • problemi na poslu ili u školi, konflikti s obitelji i prijateljima
 • laganje obitelji i prijateljima kako bi pojedinac sakrio koliko vremena provodi na internetu
 • fokusiranje na internet kako bi se pobjeglo od stvarnih problema ili poboljšalo psihološko stanje

Iako u znanstvenom krugu nedostaje konsenzusa oko definicije i mjernih instrumenata za tu ovisnost, jasno je da ona štetno djeluje na psihološku dobrobit pojedinca, akademski uspjeh ili  izvedbu na poslu. Može uzrokovati loše društvene odnose, obiteljske probleme, razvod braka, probleme sa snom i spavanjem, smanjeno samopouzdanje i lošu prehranu.

Znanstvenici često ističu da pojedinci nisu ovisni o internetu, već o specifičnim aktivnostima na internetu poput kockanja,  igranja igrica, kupovine ili pornografije. Ovisnost o internetu danas najčešće predstavlja ovisnost o društvenim mrežama, igricama, računalu  ili drugim aktivnostima koje se mogu pronaći u online svijetu.

Ovisnost o internetu može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a vrlo često su mladi rizična skupina, stoga je najčešća ovisnost o internetu kod djece i adolescenata. Izloženost internetu u ranijoj dobi pridonosi razvoju ovisnosti o njemu.

Ovisnost o internetu među mladima prepoznata je kao velik društveni problem. Oni su najbrži usvojitelji digitalnih tehnologija i najveći potrošači društvenih mreža. Među mladima popularne su društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, Twittera, WhatsAppa i Snapchata. One su postale svakodnevnica za mlade ljude bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolaze. Trenutačni podaci sugeriraju da tinejdžeri provode oko šest sati dnevno u interakciji s ekranima. To ukupno uključuje gotovo dva sata razgovora s prijateljima putem medija kao što su WhatsApp ili Snapchat, kao i više od jednog sata dnevno provedenog na društvenim mrežama kao što su Facebook, YouTube i Instagram.

Mladi posežu za društvenim mrežama jer one pružaju instant komunikaciju, privatne poruke, blogging, komentiranje osobnog statusa, slike i video sadržaje i još mnogo toga. Društvene mreže razvile su se to te mjere da su počele značajno utjecati na odnos među ljudima. Sve se više može vidjeti da su aktivni korisnici društvenih mreža postali ovisni do te mjere da više vremena posvećuju virtualnim prijateljima, nego prijateljima u stvarnom okruženju. Privlačne su korisnicima jer nude različite načine opuštanja te mogućnost da ostanu u kontaktu sa starim prijateljima, upoznaju nove, mogu se pridružiti grupama na temelju zajedničkih interesa i još mnogo toga. Većina se odluči pridružiti virtualnoj zajednici jer imaju osjećaj pripadnosti, prihvaćanja i uključivanja, što je iznimno važno za njihov psihosocijalni razvoj.

Istraživači su proveli mnoge studije o negativnim učincima određenih društvenih mreža. Studija Katarine Clarke (2014) je utvrdila da će adolescenti učiniti sve kako bi dobili više sljedbenika i bili omiljeniji na društvenim mrežama. Oni idu sve do objavljivanja vrlo provokativnog, gotovo golog sadržaja na svojim profilima samo kako bi dobili više pozornosti. Sve više studija upozorava na negativan utjecaj društvenih mreža, najviše Instagrama, na samopouzdanje i sliku o sebi, posebice kod djevojčica i djevojaka.

Postoje simptomi ovisnosti o internetu na koje možemo obratiti pažnju kod svojih bližnjih.

To su:

 • zaokupljenost internetom
 • prekomjerno korištenje interneta
 • neuspješni pokušaji kontroliranja korištenja interneta
 • osjećaj tjeskobe ako niste u mogućnosti pogledati internet
 • zanemarivanje spavanja kako bi se ostalo online
 • povlačenje iz ugodnih aktivnosti
 • narušeno socijalno funkcioniranje i gubitak prijatelja.

Moguća je pojava i fizičkih simptoma ovisnosti o internetu kao što su:

 • bolovi u leđima
 • glavobolja
 • debljanje
 • nesanica

S obzirom da je ovisnost o internetu najraširenija među djecom i adolescentima, uloga i stav roditelja su iznimno važni kod ovakvih osjetljivih skupina. Ako dijete ili adolescent pokazuje znakove ovisnosti o internetu, može ga se usmjeriti na poticanje drugih interesa i društvenih aktivnosti, razgovarati o pitanjima korištenja interneta, nadzirati vrijeme provedeno na internetu te postaviti jasne granice. Također, svakako se preporučuje i dobivanje stručne pomoći u obliku razgovora.

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više