Novosti

Okrugli stol “Kanabis – dobivamo ili gubimo?”

Sudjelovali smo na okruglom stolu “Kanabis – dobivamo ili gubimo” u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Klinike za psihijatriju Vrapče. Raspravljalo se o posljedicama izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga zahvaljujući kojima je omogućen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Stručnjaci na okruglom stolu složili su se da terapeutski aspekt konoplje ne treba sporiti, ali istovremeno treba uzeti u obzir da je marihuana psihoaktivna supstanca koja mijenja ljudsko ponašanje.

Analiza urinarnih biomarkera droga u zagrebačkim otpadnim vodama pokazala je da je stopa potrošnje kanabisa u kontinuiranom porastu posljednjih godina.

Dosadašnje analize urinarnih biomarkera za 2019., u odnosu na referentnu 2009., pokazuju vrlo značajan porast stope sintetički stimulirajućih droga, amfetamina i MDMA te kokaina i kanabisa, istaknula je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo predstavljajući neslužbene rezultate analize za ovu godinu.

Predsjednik Mreže oporavljenih ovisnika Boro Goić predstavo je rezultate istraživanja javnog mnijenja o kanabisu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ispitivanje iz 2017. pokazalo je kako većina stanovnika tih zemalja smatra da korištenje droga ne bi trebalo biti izbor, već bi se ono trebalo zabraniti i držati pod kontrolom.

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više