Novosti

Održan Okrugli stol „Resocijalizacija bivših počinitelja kaznenih djela – izazovi i rješenja“

U Gradskoj vijećnici u Bjelovaru, u organizaciji Udruge za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku, održan je Okrugli stol na temu resocijalizacije bivših zatvorenika. Okrugli stol dio je EU projekta Novi početak kojemu je cilj stvaranje uvjeta za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Uvodne govore držali su zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, Goran Brkić i Josipa Maras-Babić ispred Ministarstva pravosuđa te voditeljica projekta Iva Jovović. Okrugli stol moderirala je Katarina Radat.

Projekt ima 2 glavna stupa; jedan je usmjeren na povezivanje lokalne zajednice s udrugama i institucijama, kako bi se stvorila mreža podrške u lokalnoj zajednici za osobe koje izlaze iz zatvorskog sustava, a drugi je namijenjen konkretnoj pomoći osobama koje su izašle iz zatvora, pojasnila je voditeljica projekta Iva Jovović.

U ovom je trenutku u Republici Hrvatskoj 3 200 zatvorenika, dok je 3 400 osoba uključeno u probaciju.Stopa recidivizma, odnosno ponavljanja kaznenog djela, iznosi 42 %, otkrio je podatke Goran Brkić.

Osuđenik nije samo problem probacije i zatvorskog sustava, osuđenik je problem cijelog društva. Važnost njegove integracije u društvu kruna je svega onoga što se radi unutar zatvorskog i probacijskog sustava, dodao je Brkić.

Resocijalizacija i reintegracija bivših zatvorenika nešto je s čime se zasigurno susreće svaka država i o tome treba govoriti. Strah od nepoznatoga vjerojatno je najveći kamen spoticanja u našem društvu u kojemu su predrasude česte. Također, bivši zatvorenici nose se i s brojnim stigmama, rekla je Valna Bastijančić Erjavec. Istaknula je i kako zatvorenik koji ima potporu obitelji ili lokalne zajednice ima manje šanse da recidivira.

Josipa Maras-Babić napomenula je da resorno ministarstvo podržava ovaj projekt te mu zaželjela puno uspjeha.

Sudionici okruglog stola bili su još Milenka Slivar sa Županijskog suda u Bjelovaru, Drago Ivančić iz Zatvora u Bjelovaru, Martin Rogelj iz Probacijskog ureda Bjelovar, Abel Car iz PU Bjelovarsko-bilogorske, Dražen Matuš iz Centra za socijalnu skrb Bjelovar i Nenad Martinovski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područni ured Bjelovar.

Istovremeno, socijalne radnice iz udruga LET i Društvo za socijalnu podršku u zatvoru u Bjelovaru održale su radionicu o jačanju roditeljskih vještina. Tako su tamošnje zatvorenike upoznale i s projektom i njegovim koristima, u nadi da će se ti isti zatvorenici, kada izađu na slobodu, uključiti u projekt za njihovu učinkovitiju resocijalizaciju.

Prikazana je reportaža sa Okruglog stola u Županijskoj panorami i Regionalnom dnevniku na HRT-u, 27.11.2019.g.

Nakon Okruglog stola u Bjelovaru, u planu su još Okrugli stolovi u Rijeci, Splitu i Osijeku te završna konferencija koja će se u Zagrebu održati u travnju 2021. godine.

Organizacija okruglog stola je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt „Novi početak“ su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja“. 

Vrijednost projekta: 1.197.216,87 kuna.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge LET.

 

14.05.2024. 22:59

Okrugli stol o mentalnom zdravlju

Savez udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) organizirao je 14.05.2024. u Zagrebu Okrugli stol pod nazivom: Dobre prakse usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog ...
pročitaj više
13.05.2024. 13:20

“NARANČASTA RIBICA: PODRŠKA JEDNORODITELJSKIM OBITELJIMA”

S velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na okrugli stol pod nazivom \"Narančasta ribica: Podrška jednoroditeljskim obiteljima\" koji će se održati 23.05.2024. od 11 do 14 sati ...
pročitaj više
07.05.2024. 10:04

UPISI U GRADSKE DJEČJE VRTIĆE 2024./2025.

UPISI U VRTIĆ!!! Upisi u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. ------------------------------ Zahtjevi za upis u gradske dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025. podnose ...
pročitaj više