Novosti

Najviše mladih prvu drogu uzme tijekom ljeta

NAJVIŠE MLADIH PRVI PUT UZME DROGU TIJEKOM LJETA

Ljeto obično donosi toplinske valove, odlaske na plažu i opekline od sunca.

No, zabave u ljetnim mjesecima donose i povećanu uporabu kokaina, speeda i ecstasyja.

Ljeto donosi pauzu od radnih i školskih obveza, više je praznog hoda, a slobodno vrijeme najčešće uključuje više društvenog života.

To može povećati vjerojatnost da vam se ponudi neka supstanca, osobito na ljetnim muzičkim festivalima kojih je na hrvatskoj obali svake godine sve više.

Ako razmišljamo o prevenciji ili smanjenju štete u stvarnom vremenu, onda moramo znati kada je najveći rizik od konzumiranja različitih psihoaktivnih tvari.

Preventivni napori prije svega moraju biti usmjereni na adolescente i mlade pred kraj školske godine, a važno je upoznati ih kako droge utječu na njihov organizam tijekom toplijih mjeseci.

Prvo iskustvo uzimanja droge predstavlja osobito rizičan trenutak, pogotovo ako je ono neplanirano ili započne s potpuno nepoznatom drogom. Iako ne populariziram uzimanje droga, prije uzimanja nekih klupskih droga dobro je napraviti svojevrsnu pripremu.

Kako bi se izbjegla šteta po zdravlje tipa toplinskog udara, prije uzimanja stimulansa poželjno je da je osoba dobro odmorena i da unosi dovoljno tekućine.

Dovoljno se kratko osvrnuti na policijska izvješća vezana uz zapljene različitih psihoaktivnih tvari tijekom INmusic, Hideout ili Ultra Europe festivala i konstatirati kako uz njih ide veća vjerojatnost rizične uporabe droga i povećanog broja intervencija od strane hitne pomoći radi intoksikacije stimulansima.

Prije deset godina na njujorškom Electric Zoo festivalu dvoje mladih preminulo je nakon uzimanja ecstasyja.

Posljednji dan festivala je otkazan, a jedan od dilera je pred federalnim sudom priznao svoju krivnju.

Godinu dana kasnije, organizatori festivala su pripremili obveznu video-edukaciju za sve posjetitelje.

Mladi ne bi trebali umirati od droga poput ecstasyja.

Zato su potrebne edukacije, jer jedan bezazleni izlazak s prijateljima može završiti fatalno ako neka mlada osoba neplanirano upadne u olujni vrtlog sastavljen od vrućine, dehidracije i konzumacije droge.

Jedna bočica s vodom uistinu može spasiti život.

08.06.2024. 17:19

Fingiranje demokracije!!!

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona! Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:45

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.   Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta ...
pročitaj više
28.05.2024. 21:21

Dobro jutro Hrvatska

Jutros smo bili na Dobro jutro Hrvatska sa #narancastaribica U svijetu se sve više govori o sindromu roditeljskog izgaranja, koliko je taj problem izraženiji kada ...
pročitaj više