EN
Novosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

15.11.2019. 15:50 • Novosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti,  a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Pojam ovisnosti ne odnosi se samo na ovisnost o psihoaktivnim sredstvima. Čovjek može biti ovisan o hrani, igrama na sreću, televiziji, internetu, gotovo svemu.  Zajednička je značajka ovisnosti to da aktivnosti vezane uz tu ovisnost mogu postati središnji sadržaj i čimbenik u životu ovisne osobe.

 

Svjetska zdravstvena organizacija 2018. je godine uvrstila Gaming disorder u 11. reviziju Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema. Time je ovaj poremećaj službeno priznat kao bolest te klasifikacijski smješten u područje bolesti ovisnosti.

Sudjelovali smo u panel raspravi Moderne tehnologije – izazovi za mlade, na kojoj smo sa stručnjacima diskutirali o prednostima i rizicima koje nam donosi svakodnevno služenje Internetom i modernim tehnologijama. Udruga LET će provesti i druge aktivnosti povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti – podjelu edukativnih materijala i radionice.

PODIJELI ČLANAK