Novosti

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji proglasili su Ujedinjeni narodi 1989. godine, a u svijetu je prvi put obilježen 15.05.1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece” kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva.

Obilježavanje ovog dana prigoda je da se istakne važnost obitelji kao temeljne ljudske zajednice. Obitelj je važna za očuvanje odgojnih, kulturnih, emocionalnih, moralnih i običajnih vrijednosti, ali i ozračja zajedništva, tolerancije, duhovne izgrađenosti do očuvanja i razvoja socijalne i ekonomske sigurnosti kako svojih članova tako i zajednice.

Postoji mnogo definicija obitelji, osim onih “tradicionalnih” obitelji , u kakvima su najčešće odrastali naši roditelji, sve je veći broj obiteljskih zajednica izmijenjene uloge i strukture. Tako i sliku obitelji koju čine majka, otac i biološka djeca u određenoj mjeri zamjenjuju slike obitelji bez djece, izvanbračne zajednice, jednoroditeljske, istospolne, udomiteljske i posvojiteljske obitelji. Takve, “drugačije” obitelji nerijetko su i danas pod velikom stigmom i podliježu negativnim kritikama okoline, a često su i u težem položaju u društvu. Važno je osvijestiti da ako je nešto različito, ne znači da je loše te da i obitelji “drugačije” strukture mogu biti zdravo i sigurno okruženje za život.

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana obitelji odvija se u pozadini jedne od najvećih svjetskih pandemija.

Mnoge obitelji suočene su s brojnim nepredvidivim okolnostima, u najvećoj mjeri zaposleni roditelji djece mlađe dobi i obitelji koje skrbe o starijim i nemoćnim članovima.

U novim okolnostima mnoge su obitelji dovedene u složene svakodnevne situacije gdje su se, osim s brigom za zdravlje, dodatno susretale s promjenama na tržištu rada te velikim promjenama u okviru sustava odgoja i obrazovanja.

Unatoč navedenom, obitelji su iznenada dobile i mogućnost provoditi s najbližima više vremena te su mnogi uspjeli provoditi aktivnosti koje se do sada nisu uklopile u njihove dnevne rasporede. Bilo je i pozitivnih primjera poslodavaca koji su iskazali zavidan stupanj društvene odgovornosti, omogućivši roditeljima rad od kuće i lakše usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza.

14.06.2024. 21:41

Europski izvještaj o drogama- 2024.

Snažne sintetičke tvari, nove mješavine droga i promjene obrazaca upotrebe predstavljaju sve veću prijetnju u Europi. Ovo su neki od problema koje je danas istaknuo ...
pročitaj više
08.06.2024. 17:19

Fingiranje demokracije!!!

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona! Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, ...
pročitaj više
03.06.2024. 21:45

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Hrvatski Sabor donio je odluku o proglašenju 6. lipnja Danom prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.   Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta ...
pročitaj više