EN
Novosti

Međunarodni dan mladih

12.08.2019. 07:21 • Novosti

Danas slavimo Međunarodni dan mladih!

Saznajte kako je započelo njegovo obilježavanje i koja je ovogodišnja poruka!

Međunarodni dan mladih nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda. Predstavlja dan koji podiže svijest o značenju mladih za današnje društvo. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju.

Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000.

Nastao je godinu dana prije, 1999. godine, kada su Ujedinjeni narodi prihvatili Rezoluciju 54/120.

Svake se godine Međunarodni dan mladih obilježava drugačijom tematikom.

Ovogodišnja je misao vodilja globalnog programa Put za 2030.: transformacija obrazovanja!

Tema Međunarodnog dana mladih 2019., „Transformacija obrazovanja“, naglašava da trebamo učiniti napore kako bi obrazovanje bilo relevantnije, pravednije i inkluzivnije za sve mlade, ali i same mlade osobe uključiti u osmišljavanje i provedbu obrazovanja.

Službena stranica Ujedinjenih naroda navodi da ovogodišnja tematika obuhvaća planiranje programa za 2030., koji treba fokus preusmjeriti na mlade.

 

 

 

“Optimizam i samopouzdanje koje imamo u ovaj dan ne umanjuje izazove s kojima ćemo se susresti. Najveći broj mladih ljudi danas živi u zemljama koje su nerazvijene. Upravo oni nose najveći teret svakodnevnih sukoba i neimaštine. Dopustite im da zajedno s nama oblikuju budućnost dostojanstva, koju gradimo već danas.”, Bokova (UNESCO)

PODIJELI ČLANAK