Novosti

Isključi se!

Udruga LET provodi projekt #Cyberbullying_out.

 

 

 

 

 

Nove tehnologije donijele su  uz svoje dobre strane i nove opasnosti kao što je ovisnost o internetu.

Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima, koje može uzrokovati teškoće u svakodnevnom životu te narušiti mentalno i tjelesno zdravlje te socijalne odnose.

Posebno ranjivi su djeca i mladi u osjetljivom razdoblju sazrijevanja i odrastanja.

Jedno istraživanje provedeno 2014. godine u 7 zemalja Europske unije (Grčka, Njemačka. Nizozemska, Island, Poljska, Rumunjska, Španjolska) pokazalo je kako 1,2 % adolescenata u dobi od 14 do 17 godina ima znakove internetske ovisnosti, a 12,7 % je u riziku za razvoj internetske ovisnosti.

Prema rezultatima istraživanja ESPAD 2015 kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Hrvatskoj 30,8 % adolescenata u dobi od 16 godina je izjavilo da tipičnim radnim danom provede na internetu 4 i više sati, dok za vrijeme tipičnog vikenda toliko vremena na internetu provede gotovo svaki drugi učenik (48,5 %). Isto istraživanje pokazalo je i da svoje slobodno vrijeme 16-godišnjaci u Hrvatskoj u najvećoj mjeri provode na internetu, pritom djevojke nešto više u odnosu na mladiće (81,2 % mladići, a 85,6 % djevojke).

Ovisnost o internetu određuje više pokazatelja, među njima su važni pokazatelji  gubitka kontrole, odnosno korištenja interneta dulje od željenog i planiranog.

Rezultati navedenog ESPAD istraživanja ukazuju kako udio 16-godišnjaka u Hrvatskoj koji ima problem s prestankom korištenja interneta nije mali, njih 25,3 % je izjavilo da im je teško prestati koristiti internet kada su online, a 30,8 % nastavlja koristiti internet unatoč namjeri da prestanu.

Da im drugi (npr. roditelji, prijatelji) govore da bi trebali manje koristiti internet izjavilo je 29 % učenika, a sami su pomislili da bi trebali rjeđe koristiti internet njih 27,8 %.

Bilo kakvo pretjerivanje nije dobro pa tako ni uporaba interneta. Internet je tu da nam olakša dostupnost informacija i poboljša život. Vrijeme provedeno na internetu i za ekranima ne smije „progutati“ sve vrijeme koje imamo te dovesti do zanemarivanja socijalnih kontakata ili čak životnih potreba i navika.

Stoga vas pozivamo – odredite jedan obiteljski e-neovisan dan!

Povremeno se „isključite“. Budite e-neovisni!

Iskoristite dobiveno vrijeme drugačije!

Informativni letak o ovisnosti o internetu možete skinuti ovdje.

Izvor: www.hzjz.hr

 

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više