Novosti

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima, 22. veljače 2023.

Pušenje duhana smatra se velikim javnozdravstvenim problemom te jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje.

Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) u Hrvatskoj obilježavamo i  nacionalni dan nepušenja, Hrvatski dan bez duhanskog dima, s ciljem podsjećanja javnosti na važnost prestanka pušenja.

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme.

Ovo je specifično razdoblje, kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju.

Udruga LET je sudjelovala na Okruglom stolu u organizaciji Astrazenece koji se održao 22.02. u Centru Kaptol.

Objavljen je članak u 24 sata.

Hrvatski dan bez duhanskog dima trebao bi potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati sa boljim, zdravijim, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu.

Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće te nastaviti s apstinencijom.

Pušenje duhana spada u teške ovisnosti s visokim ovisničkim potencijalom. Svakodnevna konzumacija razvija ovisnost već za nekoliko tjedana, kod adolescenata čak i ranije.

Ovisnost se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost, nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

U etiologiji ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje: sociokulturalna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca te dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu.

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koja se prima tijekom odvikavanja od pušenja.

 

 

11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više
29.03.2024. 09:23

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Uskrs je prilika da se probudimo, ljubimo ljude oko sebe i svijet u kojem živimo. Uskrs je zaista jedno novo buđenje, najjača pobjeda dobra nad ...
pročitaj više