Naslovnica

Udruga LET potpisala otvoreno pismo

Udruga LET te još dvadeset i osam udruga osuđuju postupak lokalne vlasti u Novom Vinodolskom prema 40 građana, pripadnika Romske nacionalne manjine!

Naime, u naselju Kras kraj Novog Vinodolskog, 40 Roma od kojih je 20 djece deložirano je iz kuće u kojoj su živjeli već 50 godina. Kuća je potom srušena, a oni su ostavljeni u ovim iznadprosječno vrućim danima u nehumanim uvjetima bez krova nad glavom i osnovnih dokumenata. Iscrpljeni i bolesni, bez osnovnih životnih uvjeta, u nemogućnosti da sačuvaju dostojanstvo, smjestili su se na obližnjem nogometnom igralištu.

Gradonačelnik Tomislav Cvitković opravdava postupak Komunalnog društva činjenicom da je već pokušavao situaciju riješiti dogovorom i odgađao deložaciju no, koliko znamo, bez uspjeha u postupku pronalaženja adekvatnog smještaja za ove sugrađane.

Žalosno je da se to događa u vrijeme kad su demografski problemi postali nacionalno pitanje i kad postoji razvijena svijest da je svako dijete jednako vrijedno.

Pitamo se stoga jesu li i djeca Romi za nas jednako vrijedna i podsjećamo da ako već niste spriječili ovaj događaj zbog vlastite savjesti, humanosti i osjećaja za pravdu onda to učinite zbog zakona (Zakon o socijalnoj skrbi, čl.291, st.3) koji vas na to obvezuje.

Čin deložacije osudilo je 29 drugih udruga sa zahtjevima da se u najkraćem mogućem roku:
Hitno osigura odgovarajući privremeni smještaj za 40 pripadnika romske nacionalne manjine u Novom Vinodloskom.

Osigura hitno donošenje smjernica i protokola za rješavanje kriznih situacija kada obitelj s maloljetnom djecom ostanu bez svog doma i nisu u mogućnosti same osigurati smještaj.

Hitno objavi cjelovite podatke o slobodnim smještajnim stambenim kapacitetima na području Primorsko-goranske županije u vlasništvu županije, a koji se mogu koristiti za socijalno stanovanje.