EN
Novosti

Hepatitis A – zarazna žutica

06.05.2022. 08:33 • Uncategorized

Hepatitis A je upala jetre uzrokovana akutnom infekcijom virusom hepatitisa A (HAV).

U zemljama u razvoju s vrlo lošim sanitarnim uvjetima epidemije nisu uobičajene jer većina djece preboli hepatitis A prije desete godine pa su starija djeca i odrasli posljedično imuni, dok se u zemljama gdje su sanitarni uvjeti promjenjivi, ali općenito bolji, mogu javiti epidemije. U zemljama s dobrim sanitarnim i higijenskim uvjetima slučajevi hepatitisa A pojavljuju se tek sporadično, a to vrijedi i za Hrvatsku.

Hepatitis A vrlo je zarazna bolest “prljavih ruku”. Virus se prenosi feko-oralnim putem, kontaminiranom hranom i vodom.

Čest izvor infekcije su:

  • neoguljeno voće i povrće
  • školjke koje rastu u zagađenoj vodi, a nisu dovoljno skuhane
  • kontaminirana voda za piće ili led
  • Bolest se može proširiti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Često su djeca izvor infekcije jer obično nemaju nikakvih simptoma.

Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih i mogu uključivati visoku temperaturu, gubitak apetita, proljev, mučninu, bolove u trbuhu, tamnu boju mokraće, svijetlu stolicu i žuticu. Simptome nemaju svi zaraženi, a češće se javljaju kod odraslih nego kod djece.

Gotovo svi oboljeli potpuno se oporave, međutim, infekcija hepatitisom A ponekad može uzrokovati komplikacije u starijih osoba i osoba koje već imaju neku bolest jetre.

Hepatitis A uzrokuje akutni hepatitis kojeg tijelo obično razriješi unutar nekoliko tjedana i ne prelazi u kronični oblik.

Prevencija: Postoji cjepivo za hepatitis A koje se preporuča ako putujete u zemlje u kojima je rizik od infekcije hepatitisom A povećan. Rizik od izlaganja virusu možete smanjiti prakticiranjem pravilnih higijenskih navika, osiguravanjem zdravstveno ispravnih uvjeta te izbjegavanjem konzumiranja sirovog voća i povrća, kao i vode i leda iz potencijalno nesigurnih izvora.

Ako ste jednom preboljeli ovu infekciju, stvorili ste trajni imunitet na ovu bolest jer postoji samo jedan serotip ovog RNA virusa.

Izvor:

https://hepatitis.hr/clanak.php?id=12349

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/hepatitis-a-infektivni-hepatitis-uzrok-simptomi-i-lijecenje

 

PODIJELI ČLANAK