EN
Novosti

Europski tjedan testiranja na HIV: 21.- 28. studeni 2014.

20.11.2014. 13:57 • Novosti

Europski tjedan testiranja na HIV organiziran je druge godine zaredom od strane raznih organizacija iz Europe s ciljem smanjenja kasnijeg ili prekasnog uspostavljanja dijagnoze zaraze HIV-om nastojeći osigurati svjesnost svog trenutnog HIV statusa kod što većeg broja ljudi.

Brošura: Pobjeđuje znanje 

Organizatori Europskog tjedna testiranja ukazuju na neugodnu realnost – da većina osoba s HIV-om nije svjesna da je HIV pozitivna. Kada se HIV dijagnosticira relativno kasno, odgađa se pristup liječenju, zdravstvene komplikacije su daleko ozbiljnije, a značajno se povećava i vjerojatnost da se HIV nesvjesno prenese drugima. Mnogi ljudi se nisu testirali do pojave simptoma.

 

HIV testing week logo stg10_option1

U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Puli, Dubrovniku, Osijeku i  Slavonskom Brodu djeluju Centri za dobrovoljno, besplatno i  anonimno HIV testiranje i savjetovanje (CTS) – HIV  savjetovališta.

U centrima radi tim stručnjaka/educiranih savjetnika koji korisnicima pružaju usluge individualnog savjetovanja o

HIV/AIDS-u, savjetovanja o drugim spolno prenosivim  bolestima/infekcijama (SPI), testiranja na HIV (u nekim centrima i na hepatitis B,  hepatitis C i sifilis), dijeljenja brošura, letaka i kondoma te pomoći upućivanja na liječenje. Namijenjena su svim osobama koje trebaju savjetovanje o HIV/AIDS-u ili  drugim SPI ili se žele testirati na HIV, a prvenstveno osobama koje su bile u riziku za  HIV infekciju.  Usluge u centrima besplatne su, anonimne i na dobrovoljnoj osnovi.

Popis centara dostupan je na: 

http://javno-zdravlje.hr/gdje-se-u-hrvatskoj-moze-savjetovati-i-testirati-na-hiv-2
http://javno-zdravlje.hr/centri-za-savjetovanje-i-testiranje-na-hiv/

 

 

 

PODIJELI ČLANAK