Novosti

Europski izvještaj o drogama- 2024.

Snažne sintetičke tvari, nove mješavine droga i promjene obrazaca upotrebe predstavljaju sve veću prijetnju u Europi.

Ovo su neki od problema koje je danas istaknuo Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) prilikom objave Europskog izvješća o drogama za 2024.: trendovi i razvoj događaja.

Europsko-izvjesce-o-drogama-2024.-objava-za-medije-1-1

Dostupnost droga i dalje je visoka u Europi, gdje tržište nudi raznolik izbor proizvoda.

Osobe koje uzimaju droge sada su izložene većem broju psihoaktivnih tvari, koje su često visokog stupnja potentnosti ili čistoće ili se javljaju u novim oblicima, mješavinama i kombinacijama.

U izvješću se ističu zabrinutosti u pogledu snažnih sintetičkih opioida, koji se ponekad prodaju pod nazivom druge psihoaktivne tvari ili se miješaju s lijekovima i drugim drogama; MDMA s primjesama sintetičkih katinona i proizvodi od kanabisa s primjesama sintetičkih kanabinoida.

Do završetka 2023. centar EMCDDA je nadzirao više od 950 novih psihoaktivnih tvari, od kojih je 26 prvi put prijavljeno u Europi te godine.

Ključna poruka ovogodišnjeg izvješća jest da je „poliuporaba tvari”, odnosno upotreba dviju ili više psihoaktivnih tvari u isto vrijeme ili u slijedu, uobičajena u Europi danas.

Bez obzira na to uključuje li uporabu benzodiazepina s opioidima ili kokaina s alkoholom, ovaj obrazac uporabe droga može povećati zdravstvene rizike i otežati provedbu intervencija (npr. odgovor na predoziranje).

Ti su izazovi dodatno zakomplicirani kada se mješavine droga konzumiraju nesvjesno.

Prema izvješću: „Jedan od izazova povezanih s nadzorom droga u 2024. jest steći bolje razumijevanje o tome koje se droge zapravo konzumiraju i u kojim kombinacijama.”

Prioriteti nove Agencije Europske unije za droge (EUDA), koja će započeti s djelovanjem 2. srpnja, uključivat će poboljšanje praćenja obrazaca upotrebe više tvari i razumijevanja onoga što predstavlja učinkovitu prevenciju, liječenje i intervencije za smanjenje štete.

Agencija će također ojačati svoju analitičku sposobnost putem mreže forenzičkih i toksikoloških laboratorija EU-a.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson ističe: „Europsko tržište droga brzo je i nestabilno te potiče nasilje i korupciju.

A protok nezakonitih droga u Europu posebice dolazi preko naših luka. Zato smo uspostavili Europski savez luka kako bismo ojačali otpornost naših logističkih centara na prijetnje organiziranog kriminala.

Potrebno se jednom mrežom boriti protiv druge.

U međuvremenu se i dalje pojavljuju nove droge i opasnosti. Zato smo našu agenciju za droge opremili većim resursima i dodijelili joj više ovlasti.

Agencija za droge obavlja vrlo važan posao i upozorava nas na širenje i opasnost droga.

Europsko izvješće o drogama ključan je resurs za tvorce politika. Moramo biti na oprezu; moramo biti spremni.”

Rastući problem opioida u Europi: nitazeni, nova prijetnja!

Heroin je i dalje najčešće korišten nezakoniti opioid u Europi i predstavlja znatan dio zdravstvenih problema povezanih s nedopuštenom upotrebom droga.

Međutim, tržište opioida u Europi sve je složenije jer obuhvaća niz tvari, uključujući sintetičke opioide.

U usporedbi sa Sjevernom Amerikom, sintetički opioidi imaju relativno malu ulogu na europskom tržištu droga općenito, ali imaju istaknutu ulogu na tržištu opioida u baltičkim zemljama.

Postoji i sve veća zabrinutost l zbog njihove upotrebe u nekim drugim državama članicama EU-a.

Od 2009. na europskom tržištu droga pojavio se ukupno 81 novi sintetički opioid.

Oni su često vrlo snažnog djelovanja i sa sobom nose znatan rizik od trovanja i smrti.

U 2023., šest od sedam novih sintetičkih opioida prijavljenih prvi put Sustavu ranog upozoravanja EU-a bili su nitazeni.

To je bio najveći broj prijavljenih nitazena u jednoj godini, pri čemu je ukupno njih 16 otkriveno u Europi od 2019.

Nitazeni se ponekad prodaju kao „sintetički heroin” i otkriveni su u krivotvorenim lijekovima na tržištu droga.

Nitazeni su 2023. bili povezani s naglim porastom smrtnih slučajeva u Estoniji i Latviji te s lokaliziranim izbijanjima trovanja u Francuskoj i Irskoj.

Izvan Europske unije, nitazeni su povezani s predoziranjem u Australiji, Sjevernoj Americi i Ujedinjenoj Kraljevini.

Trenutačno se nitazeni i slične tvari u nekim zemljama možda neće otkriti rutinskim toksikološkim testovima prilikom obdukcije, pa broj smrtnih slučajeva povezanih s njima može biti podcijenjen.

Novi sintetičkiopioidi pronađeni su u različitim mješavinama koje sadrže nove benzodiazepine ili životinjski sedativ ksilazin.

Te kombinacije, poznate pod nazivima „benzodope” i „tranq-dope” povezuju se s predoziranjima, uključujući smrtne slučajeve, u Sjevernoj Americi.

Gotovo sav heroin koji se konzumira u Europi potječe iz Afganistana, gdje su talibani u travnju 2022. objavili zabranu uzgoja opijumskog maka i proizvodnje opijuma.

Najnoviji podatci Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal za 2023. pokazuju procijenjeni pad od 95 % u uzgoju i nezakonitoj proizvodnji opijuma u zemlji u odnosu na 2022.

Trenutačno je teško predvidjeti kako će zabrana utjecati na europsko tržište heroina.

Dokazi upućuju na to da u Afganistanu i dalje postoje znatne zalihe opijuma, što može objasniti zašto dosad nije bilo snažnih znakova poremećaja u priljevu tokova heroina prema EU-u.

Međutim, postoje zabrinutosti da bi budući manjak heroina mogao dovesti do toga da se praznine na tržištu popune snažnim sintetičkim opioidima ili sintetičkim stimulansima.

To bi potencijalno moglo imati značajne negativne učinke na javno zdravlje i sigurnost.

U izvješću se naglašava potreba da Europa poboljša svoju pripravnost za sve moguće promjene na tržištu osiguravanjem odgovarajuće prevencije i liječenja, uključujući pristup opioidnim agonistima i uslugama za smanjenje štete, kao i stavljanjem na raspolaganje dostatnih zaliha lijeka naloksona, antidota koji se daje za poništenje predoziranja.

Uspostavljen odgovor od više agencija i brzi komunikacijski planovi mogu pomoći i u jačanju pripravnosti na iznenadnu pojavu vrlo snažnih tvari na tržištu nezakonitih droga u EU-u.

Direktor EMCDDA-a Alexis Goosdeel ističe: „U ovogodišnjem Europskom izvješću o drogama ističemo sve veće izazove koje predstavlja vrlo složeno tržište droga koje se brzo razvija.”

Više na:

https://www.emcdda.europa.eu/event/2024/06/launch-event-

 

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više