EN
Novosti

Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

18.10.2019. 08:21 • Novosti

Svake godine 18. listopada obilježava se Europski dan borbe protiv trgovine ljudima koji je utemeljila Europska komisija, želeći njime obratiti pozornost javnosti na važnost iskorjenjivanja trgovine ljudima (traffickinga). Ovaj dan obilježava se od 2006. godine kako bi se naglasila opasnost trgovine ljudima.

Trafficking je, tvrde Ujedinjeni narodi i Vijeće Europe, kriminalno djelo koje, nakon trgovine drogom i krivotvorenom robom, trgovcima ljudima godišnje donosi više od 32 milijarde eura zarade te predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu „industriju“. Prema procjenama, svake godine 2, 5 milijuna ljudi diljem svijeta postane žrtvama. Radi se uglavnom o ženama i djeci koje se iskorištava na različite načine (seksualna eksploatacija, prisilni rad, kućno ropstvo, trgovina organima, prisiljavanje na kriminalne radnje ili prosjačenje). Iako se najčešće trgovinu ljudima pripisuje slabije razvijenim državama i siromašnijim društvima, činjenica je da se trafficking događa i u razvijenijim područjima svijeta. Sve češće žrtve postaju i imigranti.

Udruga LET je provodila projekt DESIrE koji se bavio smanjenjem potražnje za trgovanje ljudima sa ciljem seksualne eksploatacije. U nastavku možete pogledait video snimljen u sklopu projekta DESIrE.

Nastavit ćemo raditi na osvještavanju o ovome problemu i kroz novi projekt “Kako i ja mogu pomoći žrtvama trgovanja ljudima?”.
 
Udruga LET podržava rad HopeOn kampanje.
 
#stophumantrafficking
PODIJELI ČLANAK