Novosti

Dijete i droga

Dijete i droga

Vi ste roditelj i u svakoj situaciji ta uloga je samo vaša – ugodna i neugodna, s bolom ili ponosom – vi morate biti roditelj do kraja.
Što učiniti kada se suočite s vjerojatnošću da dijete konzumira drogu?
Kršenje pravila mora donijeti posljedice.
Situacija sumnje ili potvrđenog eksperimentiranja s nekom psihoaktivnom drogom izmijenit će svakodnevicu u vašoj obitelji i s tim se treba smjesta suočiti.

Nevjerica, šok, razočaranje i gnjev
Razgovor treba voditi otvoreno, nastojeći ne vrijeđati ali i ne biti impresioniran maštovitim pokušajima opravdanja.
Ako ste se suočili sa sumnjom da je vaše dijete kušalo neku od psihoaktivnih droga (najvjerojatnije marihuanu ili ecstasy), prve reakcije su vjerojatno nevjerica, šok, razočaranje i gnjev. Sve te reakcije dijete treba vidjeti i doživjeti, vi imate pravo iskazati svoje osjećaje i pokazati svoju odbojnost prema drogama. Nemojte nasjesti na priče da je to “za nekog drugog” ili “da se to samo čuva za neki tulum u subotu”. Iako vam nije lako, razgovor treba voditi otvoreno, nastojeći ne vrijeđati ali i ne biti impresioniran maštovitim pokušajima opravdanja.
Nemojte situaciju pokušavati zataškati, ni pred sobom ni pred djetetom, pokušavajući naći neko jednostavno opravdanje i vjerovati da je to samo usputna epizoda. Nemojte ni misliti da će se sve riješiti samo od sebe, iako trebate pokušati odvagnuti istinsku težinu situacije.

Iskažite zabrinutost, opasnost i svijest o narušenom povjerenju. Pokušajte sada (ako niste ranije) saznati što više o sredini u kojoj se kreće i kako se do droge došlo. Nemojte da vas savlada panika i histerija, ali nemojte ni misliti da je to samo jedna nevažna epizoda. Ne nasjedajte na argument “to svi rade”. Mladi taj argument upotrebljavaju svaki put kada kreću u pregovore oko neke roditeljske dozvole – odlazak u disko do jutra, spavanje izvan kuće, izlet, veći džeparac itd.
Ako ste istrenirani u drugim zahtjevima, znate da običnim traženjem nabrajanja “koji to svi”, obično lako pobijate te “argumente”. No percepcija mladih o određenim ponašanjima među njihovim vršnjacima je uistinu viša od stvarne učestalosti određenog ponašanja. Oni naime selektivno prepoznaju samo ona ponašanja koja su im važna i na koja se pozivaju. Stoga je bitno da imate istinske argumente temeljene na stvarnim činjenicama, a važno je i da im znate protumačiti njihovo doživljavanje vršnjačke okoline.

Promjena svakodnevice

Svu snagu i energiju trebate usmjeriti da vaše dijete taj put ne prođe do kraja.
Situacija sumnje ili potvrđenog eksperimentiranja s nekom psihoaktivnom drogom izmijenit će svakodnevicu u vašoj obitelji i s tim se treba smjesta suočiti. Od razdoblja prvog eksperimentiranja do učestalije konzumacije, a onda do ovisnosti put je dugačak i svu snagu i energiju, potpomognuti stručnim službama, trebate usmjeriti da vaše dijete taj put ne prođe do kraja.

Uloge
Vi ste roditelj i u svakoj situaciji ta uloga je samo vaša – ugodna i neugodna, s bolom ili ponosom – vi morate biti roditelj do kraja. Ne padajte u zamku gubljenja roditeljske uloge, pretvaranje roditeljstva u prijateljstvo kako biste djetetu bili bliži – ono vas treba kao roditelja ma koliko se ponekad protiv vas bunilo. Svoje prijatelje ono već ima. Vi ste mu nezamjenjivi.
Konzumiranje droga je kršenje pravila ponašanja koja su u kući postavljena. Kršenje pravila mora donijeti posljedice. Kućni red će se, već prema vašem nahođenju i situaciji, promijeniti.

Što je testiranje na droge?
Ključni problem s kojim se prije svake odluke o testiranju treba suočiti je što učiniti u slučaju pozitivnoga nalaza.
Testiranje je, kao mjera ranog otkrivanja koje prate stručne intervencije i odgovarajući tretmani samo karika u lancu stručnog postupka u zajedničkim naporima zajednice i stručnjaka da spriječe razvoj zloporabe droga.
Postupak testiranja zahtijeva dobivanje tjelesnoga uzorka (mokraća, slina, kosa, znoj, krv). Najuobičajenija je metoda testiranje urina. Samo uzimanje uzroka mora biti strogo nadzirano kako bi se izbjegle zamjene, razrjeđivanja ili druge manipulacije. za sve maloljetne osobe pisani pristanak za testiranje moraju dati roditelji.
Kod svakog se testiranja mogu pojaviti i lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Uobičajenim se metodama negativni rezultati smatraju negativnima, dok pozitivni (ukoliko se radi o prvom testiranju) zahtijevaju potvrdu, odnosno konfirmaciju dodatnim, sofisticiranim metodama.
Testiranje urina će pokazati samo je li osoba uzela psihoaktivno sredstvo za koje je test predviđen, i to je li ga uzela u određenom vremenskom razdoblju prije testiranja. Testiranje neće pokazati je li ta osoba uzela sredstvo ikada u životu, niti je li ga uzela toliko vremena prije testiranja da ga nije bilo moguće utvrditi.
Ključni problem s kojim se prije svake odluke o testiranju treba suočiti je što učiniti u slučaju pozitivnoga nalaza. Za takve situacije treba imati točno razrađene algoritme ponašanja i postupanja, kako se samom činjenicom da je netko uzeo psihoaktivno sredstvo ne bi manipuliralo u smislu represije, pritiska na roditelje i školu, neodgovarajućeg uključivanja pojedinca i obitelji u odgovarajući program i sl.
Uzevši u obzir sva ograničenja, testiranje urina na droge kao screening čitave populacije nema stručnog opravdanja. Samo testiranje ne rješava problem.
U slučajevima individualnoga testiranja rizičnih pojedinaca, testovi bi stručnjacima u sustavu (službama školske medicine, centrima za prevenciju ovisnosti) morali biti na raspolaganju u dovoljnim količinama da ih primijene upravo kod rizičnih pojedinaca na zahtjev roditelja, školskog osoblja ili prema vlastitoj prosudbi.

 
Prilagođeno sa Pro mente – psihološko savjetovalište

19.04.2024. 13:53

Mobiteli, surfanje, internet: Puka zabava ili nešto ozbiljnije?

Prekomjerna upotreba mobitela izaziva ovisnost i ostavlja tragove na dječjoj psihi, djeca s njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju, uče, a posljedice su ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više