Novosti

Dana 6. rujna 2007. godine održana je Izvanredna skupština Udruge Let

Tribina:: “Prevencija pušenja, alkohola i droga kod djece i mladih” povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga

U utorak, 26. lipnja 2007. godine Udruga LET organizirala je tribinu “Prevencija pušenja, alkohola i droga kod djece i mladih”.

Na tribini se raspravljalo o aktualnim trendovima u prevencijskoj politici Hrvatske te mogućim smjerovima razvoja te politike.

Osim toga, na tribini je predstavljeno i hrvatsko izdanje knjige “Europski priručnik za prevenciju pušenja, alkohola i droga”. Priručnik je izdala Pompidou grupa Vijeća Europe, a hrvatskim prijevodom dajemo poticaj razvoju prevencijskih aktivnosti u Hrvatskoj.

let-1  let-2

Prema autorima, knjiga je namijenjena djelatnicima u prevenciji, bilo da su oni za taj posao posebno obučeni ili na njega postavljeni. To mogu biti učitelj u školi, socijalni radnik, psiholog u zdravstvenoj ustanovi ili policajac koji je dobio zadatak da pokrene prevencijski projekt, odnosno svi koji obavljaju prevencijske aktivnosti.

Tiskanje knjige je omogućilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Vladin ured za ljudska prava i Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Knjigu u elektronskom obliku možete skinuti ovdje (pdf 2,73 MB) .

Ovisnosti – cigarete, alkohol i droge

Ovisnost o psihoaktivnim tvarima je stanje fiziološke i/ili psihičke ovisnosti o bilo kojoj tvari koja djeluje na središnji živčani sustav.
Psihički ovisnici uzimaju sredstvo ovisnosti iz psiholoških razloga. Oni mogu biti neko vrijeme bez sredstva ovisnosti, tj. mogu apstinirati. Psihička ovisnost je karakterizirana žudnjom, psihičkim stanjem koje uključuje jaku potrebu za alkoholom, a može se pojaviti i bez fizičke ovisnosti.
Fizički ovisnici ne mogu biti bez sredstva ovisnosti. Nedostatak sredstva ovisnosti kod njih uzrokuje pojavu simptoma apstinencijske krize, koji mogu biti vrlo dramatični.
Tolerancija je pojava smanjene osjetljivosti organizma na određenu tvar, npr. alkohol, zbog čega su za postizanje istih ili sličnih učinaka potrebne sve veće i veće količine sredstva.                                              

 

19.04.2024. 13:53

Mobiteli, surfanje, internet: Puka zabava ili nešto ozbiljnije?

Prekomjerna upotreba mobitela izaziva ovisnost i ostavlja tragove na dječjoj psihi, djeca s njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju, uče, a posljedice su ...
pročitaj više
11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...
pročitaj više
03.04.2024. 14:46

Priopćenje za medije: osvrt na nacrt Zakona o privremenom uzdržavanju

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE povodom prijedloga promjena Zakona o privremenom uzdržavanju   Zagreb, 03.04.2024.- Udruga LET ovim putem upućuje Priopćenje za medije povodom provedbe postupka e-savjetovanja ...
pročitaj više