Dan sigurnijeg Interneta 2022.

Dan sigurnijeg Interneta obilježava se svake godine, drugog utorka u drugom tjednu veljače. Cilj je podsjetit se da je dobro biti informiran i znati se zaštiti na Internetu kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti i prijevare.

Istraživanje Hrvatske udruge banaka o tome kako i koliko se građani u Hrvatskoj brinu o sigurnosti vlastitih podataka, koristeći se internetom, pokazalo je da:

• još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke
  • ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama
  • oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na Internetu

Zanimljivo je da više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja o tome da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara. Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na Internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima.

Pa tako zbog porasta prijevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa, Hrvatska udruga banaka upozorava korisnike platežnih kartica da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu on line kupnju, ali ih izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka. Upozoravaju se korisnici da pri kupnji na internetu obavezno:

• sami upisuju web adresu prodajnog mjesta
  • nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka
  • prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: “https”, kao u primjeru
  • klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.

Nadalje, izrazito je važno štiti osobne podatke na Internetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

• ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima

Također, u online komunikaciji treba biti siguran s kim se komunicira jer su često virtualni prijatelji djece osobe koje oni ne poznaju osobno i mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju, odnosno lažno se predstavljaju. Kod razmjene osobnih podataka s virtualnim prijateljima treba biti jako pažljiv. Obećanje ”ovo je samo između nas dvoje” nije uvijek istinito. Nakon što se klikne ”Pošalji” snimke mogu završiti bilo gdje, često i kod osoba kojima nisu bile prvotno namijenjene. Kada se dijele fotografije treba razmisliti jesu li to fotografije koje bi bez srama podijelili s članovima obitelji ili prijateljima u školi.

Za kraj, donosimo 14 pravila za sigurnije korištenje interneta, za djecu i mlade:

Izvor:

25.04.2024. 13:14

PLAN O ZAJEDNIČKOJ RODITELJSKOJ SKRBI

ŠTO JE PLAN O ZAJEDNIČKOJ RODITELJSKOJ SKRBI? Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi je pisani sporazum roditelja o načinu ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi u okolnostima u ...
19.04.2024. 13:53

Mobiteli, surfanje, internet: Puka zabava ili nešto ozbiljnije?

Prekomjerna upotreba mobitela izaziva ovisnost i ostavlja tragove na dječjoj psihi, djeca s njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju, uče, a posljedice su ...
11.04.2024. 10:31

VOLITE SE SIGURNO!!! ❤️❤️❤️

VOLITE SE SIGURNO! “Volite se sigurno” je kampanja  kojom nastojimo ukazati na važnost brige o spolnom i reproduktivnom zdravlju populacije te promovirati odgovorno seksualno ponašanje. ...