Novosti

Cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih

Sve češće susrećemo se s konceptom cjeloživotnog učenja.  Taj pojam veže se uz društvo koje uči, što podrazumijeva da pojedinac ulaže u svoja znanja i vještine kako bi išao ukorak s razvojem koji se oko njega događa, a da mu to isto društvo to omogućava i potiče ga na stjecanje novih znanja i vještina. Cjeloživotno učenje dolazi kao odgovor na problem zastarijevanja znanja i sve većeg jaza između zahtjeva tržišta i trenutačnih znanja i vještina koje imamo.

Nekada su se u školi mogla steći znanja i vještine koje su u tom trenutku pojedincu mogle omogućiti financijsku sigurnost i siguran posao tijekom desetljeća, no danas to više nije slučaj. Društvo se danas ubrzano mijenja te je veoma zahtjevno ići ukorak sa svim promjenama.

Obrazovanje za odrasle

Obrazovanje odraslih temelji se na načelu cjeloživotnog učenja, a ustanove za obrazovanje odraslih temeljem odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, provode programe prekvalifikacije i stjecanja srednje stručne spreme. Prema Zakonu o obrazovanju odraslih, programi obrazovanja odraslih jednako se vrednuju kao programi redovnih škola te se upisuju u e-radnu knjižicu.

Dijelimo ih na programe prekvalifikacije i programe stjecanja stručne spreme.  Program prekvalifikacije upisuju osobe koje imaju završenu srednju školu te žele steći još jedno zvanje. Program stjecanja stručne spreme upisuju osobe koje su završile osnovnu školu ili su iz nekog razloga odustale od obrazovanja tijekom srednje škole.

Osim navedenih programa postoje i brojni tečajevi i seminari na kojima se mogu naučiti različite vještine, od informatičke pismenosti do različitih stranih jezika, prezentacijskih vještina i slično. Također, ako se odlučite na visoko obrazovanje, postoje brojna učilišta koja vam mogu koja vam mogu ponuditi organizaciju školovanja, a uz to možete i raditi.

Svatko za sebe treba procijeniti koliko je spreman uložiti novca, vremena i truda u učenje, uzimajući u obzir vlastite želje, mogućnosti i zahtjeve okoline. Za to je potrebno poznavanje sebe i svojih navika, ali i mogućnosti koje se pružaju u okolini.

 

 

Izvor:

Ćaćić, M., Zanze, I., Mandić, L., Bastistić, L., Milaković, L., Lauš, M., Popović, D., Kukovec, E., Guja, K., i Matijaš, M. (2021.) Upravljanje osobnim financijama. Zagreb: Roda- Roditelji u akciji.

21.07.2024. 16:31

Pravobraniteljica upozorava!!!

Brojni građani izgubili zdravstveno osiguranje, iščekuju odluku Ustavnog suda o zahtjevu pučke pravobraniteljice 10/07/2024 Preuzeto sa: ombudsman.hr Prošla je godina dana otkako je pučka pravobraniteljica ...
pročitaj više
15.07.2024. 12:40

Ljetno radno vrijeme

Vanjski rad – radno vrijeme tijekom ljeta Obavještavamo korisnike da tim za vanjski rad- mobilni outreach rad odnosno izmjena igala i štrcaljki i dalje radi, privremeno u ...
pročitaj više
12.07.2024. 12:04

Mediji o udruzi LET

Cijeli niz medija je popratio rad udruge LET u zadnjih par mjeseci: Članak u Novom listu Članak u Jutarnjem listu Prilog na RTL-u Prilog na ...
pročitaj više